Dostupni linkovi

Tajvan pozvao Kinu da prizna represiju protesta na trgu Tjenanmen 


Žena maše crnom zastavom Hongkonga tokom bdenja uoči 31. godišnjice prodemokratskih protesta na pekinškom trgu Tiananmen 1989. godine, snimljeno u Hong Kongu 3 juna 2020.

Tajvanske vlasti pozvale su danas centralne kineske vlasti da se suoče sa prošlošću i da priznaju represiju na pekinškom trgu Tjenanmen pre 31 godinu, javlja AFP.

Tajvansko ostrvo danas obeležava godišnjicu represije. Kineske vlasti su 4. juna 1989. tenkovima ugušile studentske demonstracije na trgu Tjenanmen na kojima je tražena demokratizacija zemlje.

Prema zvaničnim podacima poginulo je 300 ljudi, a 7.000 je povređeno, ali je prema izveštajima većine svetskih medija poginulo nekoliko hiljada ljudi.

Ta tema je i dalje tabu u Kini, gde se cenzuriše svako pominjanje tog događaja.

"U celom svetu godina ima 365 dana. Međutim, u Kini jedan od tih dana namerno se zaboravi i to svake godine", rekla je tajvanska predsednica Cai Ing Ven.

Prema njenim rečima, komunistička vlast bi trebalo da se suoči sa sećanjem tog događaja, kao što je to učinio Tajvan koji je sebe primorao da prizna autoritarnu prošlost pre demokratske tranzicije 90-tih godina.

Tajvanski savet za odnose sa kontinentalnom Kinom pozvao je u sredu centralne vlasti da upute "iskreno izvinjenje" za represiju na trgu Tjenanmen.

Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Žao Lidjijan ocenio je taj poziv kao "apsolutnu besmislicu".

Godišnje bdenje se obično održava svake godine na Tajvanu i u Hongkongu. Međutim, bdenje u Hongkongu je prvi put za 30 godina zabranjeno zbog, kako je navela policija, pandemije korona virusa.

XS
SM
MD
LG