Dostupni linkovi

Si Đinping čestitao Bajdenu izbor za predsednika


Džo Bajden (u vreme dok je bio potpredsednik SAD) i Si Đinping, predsednik Kine, tokom susreta u decembru 2013.
Džo Bajden (u vreme dok je bio potpredsednik SAD) i Si Đinping, predsednik Kine, tokom susreta u decembru 2013.

Predsednik Kine Si Đinping čestitao je izabranom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu (Joseph Biden) pobedu na američkim predsedničkim izborima, javila je kineska državna novinska agencija Sinhua.

On je izrazio nadu da Kina i SAD mogu da unaprede zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa.

Si je istakao da zdravi odnosi između dve najveće svetske ekonomije ne samo da su u fundamentalnom interesu naroda dve zemlje, već da to očekuje i međunarodna zajednica.

Dve zemlje "moraju da izbegnu svaki sukob ili konfrontaciju i da se međusobno poštuju u duhu međusobne saradnje" kako bi promovisale "plemenitu stvar" mira i razvoja, naveo je u čestitki kineski predsednik.

Istovremeno, potpredsednik Kine Vang Kišan čestitao je izabranoj potpredsednici SAD Kamali Haris.

U saopštenju iz Bajdenovog tranzicionog tima je navedeno. "Mi poštujemo čestitke svih svetskih lidera, uključujući predsednika Sija."

Predsednički izbori u SAD održani su 3. novembra, a kinesko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je čestitku Bajdenu 13. novembra.

Kina je jedna od poslednjih velikih zemalja koja je čestitala Bajdenu pobedu na predsedničkim izborima, održanim 3. novembra.

Razlog kasnijeg čestitanja jeste to što dosadašnji predsednik SAD Donald Tramp ne želi da prizna poraz na izborima.

Tokom izborne kampanje, Bajden je najavio čvrsti stav prema širenju kineskog uticaja širom sveta i nazvao je Sija u više navrata "siledžijom" zbog odnosa prema ljudskim pravima.

Kada je u utorak objavio sastav svog spoljnopolitičkog tima, Bajden je izjavio da se saveznici raduju što će SAD ponovo potvrditi svoju istorijsku ulogu kao globalnog lidera u Pacifiku, gde Kina nastoji da ih potisne kao dominantnu silu.


Istovremeno, Bajden, koji će preuzeti dužnost 20. januara, stavio je naglasak na napredak u pitanjima kao što su klimatske promene, neširenje nuklearnog oružja i globalno zdravlje, za šta mu je potrebna saradnja Kine, podseća Rojters.

Odnosi Kine i SAD dostigli su najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija tokom Trampovog mandata zbog sporova o trgovini, 5G tehnologija i poslovanja Huaveja do odgovornosti za izbijanje korona virusa.

XS
SM
MD
LG