Dostupni linkovi

Ekonomija SAD u trećem kvartalu porasla rekordnih 33 odsto, ali ponovo usporava


Druga od tri zvanične procene rasta privrede SAD u kvartalu jul-septembar je nepromenjena i potvrđuje rekordan tempo rasta od 33,1 odsto, nakon pada u drugom kvartalu od 31,4 procenta.

Jedan od pokazatelja je i jučerašnji rast berzanskog indeksa Dau Džouns (Dow Jones), koji je u utorak po prvi put premašio 30 hiljada poena.

Ali, očekuje se da će ponovno oživljavanje epidemije koronavirusa naglo usporiti rast u tekućem, četvrtom kvartalu, dok neki ekonomisti čak upozoravaju na još jednu ovogodišnju recesiju.

Iako je ukupni porast ukupne proizvodnje robe i usluga u SAD bio statičan, Ministarstvo trgovine je danas izvestilo da su neke komponente revidirane.

Veći dobici u poslovnim investicijama, izgradnji stambenih objekata i izvozu, ublaženi su u ukupnom bilansu revizijom naniže potrošnje države i lokalnih vlasti, poslovnim zalihama i padom maloprodajne potrošnje.

Ipak, porast od 33,1 odsto je najveći kvartalni dobitak u statistici SAD još od 1947. godine i premašio je stari rekordan skok rasta od 16,7 odsto 1950. godine.

Međutim, ekonomija SAD se nije u potpunosti oporavila od gubtika proizvodnje u prvih šest meseci ove godine, kada je BDP pretrpeo rekordni pad od 31,4 odsto u drugom kvartalu. Prethodno je u prvom tromesečju pad bio po godišnjoj stopi od 5,0 odsto, jer je pandemija zatvorila veći deo privrede i pokrenula otpuštanje miliona zaposlenih.

Ekonomisti su zabrinuti da se rast naglo usporio u tekućem tromesečju oktobar-decembar i postoji bojazan da bi BDP mogao da ode u minus u prva tri meseca sledeće godine.

Mark Zandi, glavni ekonomista "Moodi's Analitike", rekao je da prognozira rast BDP-a od oko 2,0 odsto u četvrtom kvartalu, s realnom mogućnošću da BDP bude negativan u prvom kvartalu sledeće godine.

Ekonomisti "JPMorgan Chase" smanjili su prognozu BDP-a za prvi kvartal na negativnu stopu od 1,0 odsto. "Ova zima biće sumorna i smatramo da će se ekonomija ponovo smanjiti u prvom kvartalu", napisali su ekonomisti "JPMorgan" u belešci o tome.

"Ekonomija će biti u vrlo nepogodnim uslovima dok ne dobijemo sledeći paket fiskalnog spasavanja", rekao je Zandi. "Ako poslanici ne uspeju da to postignu, ekonomiji će biti veoma teško da izbegne povratak u recesiju", upozorio je on.

Iako su se poslanici vratili radu, nema napretka u smanjivanju razlika između demokrata koji se zalažu za veliki paket pomoći privredi od bar hiljadu milijardi dolara, i republikanca u Senatu koji odbijaju da odobre bilo šta veće od 500 milijardi.

Više od devet miliona ljudi izgubiće naknadu za nezaposlene na kraju ove godine kada treba da isteknu dva programa takve pomoći ukoliko ih Kongres ne produži.

Istovremeno, broj slučajeva zaraze virusom raste, što je navelo mnoge savezne države SAD da ponovo nametnu ograničenja poslovanja, poput skraćenja radnog vremena barova i restorana, i strožih ograničenja broja kupaca u prodavnicama.

XS
SM
MD
LG