Dostupni linkovi

Svjetske berze rastu nakon dobrih vijesti o vakcini


Ilustracija
Ilustracija

Berze su u ponedjeljak, 16. novembra skočile nakon vijesti da se druga vakcina protiv korona virusa pokazalo obećavajućom, javlja angencia Associated Press (AP).

Prema preliminarnim podacima, farmaceutska kompanija Moderna rekla je da je njena vakcina 94,5 posto djelotvorna. Tržišta su bila u porastu nakon što su su Pfizer i BioNTech ranije tokom mjeseca novembra rekli da njihova vakcina ima sličan procenat efikasnosti.

Prije vijesti o vakcinama, tržišta su bila u porastu, jer su investitori u nedelju, 15. novembra pozdravili potpisivanje sporazuma o uspostavljanju najvećeg svjetskog trgovinskog bloka, grupe od 15 zemalja koja uključuje Kinu, Japan, Južnu Koreju, 10 zemalja jugoistočne Azije, Novi Zeland i Australiji. Sjedinjene Države nisu njen dio ovog sporazuma.

Pod imenom Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP) ovaj ekonomski blok će smanjiti ionako niske carine tokom perioda od 20 godina za države potpisnice. Očekuje se da će imati pozitivan, ali postepeni uticaj na ekonomiju u regiji.

XS
SM
MD
LG