Dostupni linkovi

Obilježavanje Dana državnosti: Jedan od najvažnijih datuma historije BiH


Delegacije ispred Vječne vatre u Sarajevu u povodu Dana držabnosti BiH, 25. novembra 2020.
Delegacije ispred Vječne vatre u Sarajevu u povodu Dana držabnosti BiH, 25. novembra 2020.

Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, brojne delegacije položile su cvijeće ispred spomen-obilježja Vječna vatra u Sarajevu.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ovom prilikom je u izjavi medijima kazao da brojnost prisutnih delegacija i građana koji su došli da odaju počast govori da se 25. novembar poštuje kao i "ono što taj datum nosi", te kako je naglasio i "gledano historijski, kao i u kontekstu onoga što se dešava danas u BiH".

"Bez obzira na to što dobar dio političkih opcija u BiH negira 25. novembar kao značajan datum u našoj historiji, odziv građana i svih političkih opcija govori o nečemu vrlo pozitivnom što u Sarajevu živi očigledno. I što jer neuništivo i što će nastaviti da živi”, rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić je naglasio da bi u svakoj drugoj državi dan kada je obnovljena njena državnost bio obilježavan na nivou cijele države.

"Oni koji negiraju taj dan njih zapravo treba pitati šta im tu smeta. U tom danu nema ništa loše i u onome svemu što je nastajalo tog dana po pitanju ravnopravnosti ljudi, naroda. To je jedna univerzalna vrijednost", objasnio je.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović rekao je kako je 25. novembar jedan od najvažnijih datuma u historiji države.

Izetbegović je tokom posjete Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu novinarima rekao da je na današnji dan obnovljena državnost BiH, potvrđen teritorijalni integritet te da su Bošnjaci konačno priznati kao narod pod imenom "muslimani".

"Možda ljudi nisu svjesni koliko je to važan dan, ali bit će. Imati svoju državu je kao kada 'porodica ima kuću'. Nemati državu je kao 'porodica bez kuće'. Ovi koji imaju, nekada i ne cijene tu stvar dovoljno", poručio je on.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, rekao kako se 25. novembra prisjeća "povijesnog događaja i utvrđivanja temelja državnosti Bosne i Hercegovine, kao zajednice ravnopravnih naroda, Srba, Bošnjaka, Hrvata i svih njenih žitelja".

"Stoga, neka ovaj dan svima u BiH bude nadahnuće za daljnju borbu za punu ravnopravnost i jednakost svih konstitutivnih naroda, jer Bosna i Hercegovina je zajednička domovina svih nas", navedeno je u saopćenju za javnost.

U Mrkonjić-Gradu je 25. novembra 1943. godine održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH) na kojem je obnovljena državnost BiH. Odlukom na ovom zasjedanju BiH je definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

U Rezoluciji koja je usvojena ističe se da BiH nije ni srpska, ni muslimanska, ni hrvatska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska.

XS
SM
MD
LG