Dostupni linkovi

Džaferović i Komšić čestitali Dan državnosti građanima BiH


Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić
Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić

"Ovo je poseban datum koji simbolizuje naše najviše vrijednosti", naveo je u čestitci povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine (BiH), član Predsjedništva Šefik Džaferović.

On je u utorak 24. novembra uputio je čestitku građanima BiH, u kojoj navodi da zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa, Predsjedništvo BiH nije u mogućnosti organizovati uobičajeni prijem.

„Ali mi je želja da sa istog ovog mjesta, iz zgrade Predsjedništva BiH, pošaljem poruku povodom ovog značajnog praznika,“ napisao je on.

Podsjetio je da je na „historijskom“ zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBIH), koje je održano 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, na sjeveroistoku BIH, donesena odluka o obnavljanju državnosti BiH, te da je njom potvrđen njen multietnički karakter i ravnopravnost svih njenih naroda i građana.

Na zasjedanju ZAVNOBiH-a potvrđene su istorijske granice BiH, kao jedne od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

„Na temeljima antifašističke borbe, pola vijeka kasnije, u teškim okolnostima agresije, BiH se izborila za svoju nezavisnost i postala međunarodno priznata država, punopravna članica Ujedinjenih nacija“, dodao je Džaferović.

Podsjetio je da je prije četiri dana obilježeno i 25. godina od parafiranja Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

I mirna Bosna: TV Liberty na 25 godina od Dejtona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:31:57 0:00

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH ili Dejtonski sporazum nastao je tokom konferencije koja je održana od 1. do 21. novembra 1995. godine u američkoj zračnoj bazi Wright-Patterson u blizini grada Dayton.

Sporazum je službeno potpisan u Parizu, 14. decembra 1995. godine.

„Ravnopravnost proklamovana na ZAVNOBIH-u potvrđena je i dejtonskim Ustavom Bosne i Hercegovine, po kojem narodi i građani trebaju biti ravnopravni na cijeloj teritoriji države. Ovaj princip nažalost nije implementiran, te postoji snažna diskriminacija, naročito kada su pitanju povratnička populacija i nacionalne manjine,“ podsjetio je Džaferović.

Dodao je da je potrebno je osigurati ravnopravnost svakom čovjeku na cijeloj teritoriji BiH i okrenuti se poyitivnim i konstruktivnim procesima.

"Remetilačke ideologije i politike podjela moraju biti nadvladane, jer građani ove države iz reda svih naroda ne žele ambijent u kojem se neprestano generišu tenzije“, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

I Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, čestitao je građanima BiH praznik riječima da budućnost BiH nije u nacionalnim, političkim niti ideološkim podjelama.

„Ako ponovo želimo biti dio modernog i civilizacijski naprednog dijela svijeta, moraćemo više uvažavati jedni druge“, navodi u čestitci Komšić.

„Morat ćemo se odreći uskih političkih pa i stranačkih interesa da bismo sačuvali državu za koju su pale tolike žrtve. Vjerujem da to možemo učiniti, jer ako generacija ljudi iz 1943. godine nije gubila nadu uslijed puno težih okolnosti, ni mi danas, upravo zbog žrtava koje su pale za ovu zemlju, nemamo pravo da je gubimo,“ dodaje on.

Dan državnosti BiH, ne slavi se u cijeloj državi. U Federaciji BiH sutra je državni praznik, jer je 25. novembar, dan ZAVNOBiH-a, ustanovljen kao Dan državnosti BiH.

U RS je sutra radni dan, jer na nivou BiH nije usaglašen zakon o praznicima, već svaki od entiteta ima svoj zakon.

XS
SM
MD
LG