Dostupni linkovi

ArcelorMittal planira smanjiti emisiju za 30 posto u Evropi do 2030.


ArcelorMittal željezara u Zenici
ArcelorMittal željezara u Zenici

Najveći svjetski proizvođač čelika ArcelorMittal objavio je u petak kako kompanija planira smanjiti emisiju ugljika za 30 posto u svojim evropskim operacijama do 2030. godine. Ovo saopštenje dolazi samo dva dana nakon što je Evropska unija objavila svoj program za postizanje neutralnosti ugljika do 2050. godine.

Industrija čelika odgovorna je za sedam posto svjetske emisije. Pritisak raste na sektor, naročito u Evropi, kako bi se smanjio njihov uticaj na klimatske promjene.

"Naš plan jeste smanjenje emisije za 30 posto do 2030. godine za Evropu i to je veliki korak u pravom smjeru", rekao je Geert Van Poelvoorde, izvršni direktor ArcelorMittala za Evropu.

Cilj smanjenja od 30 posto u odnosu na nivo iz 2018. obuhvaća ravne čelične proizvode koji čine najveći dio evropske proizvodnje ArcelorMittala i koriste se u industrijama poput proizvodnje automobila i građevinarstva.

Van Poelvoorde rekao je da ArcelorMittal podržava takozvani zeleni dogovor Evropske komisije o postizanju neutralnosti ugljika, te ponovio zahtjeve kompanije za porezom na graničnu vrijednost ugljika kako bi se spriječilo da industrija napusti Evropu u korist jeftinije, ali prljavije proizvodnje drugdje.

Iz ArcelorMittala navode kako njihov plan za smanjenje emisije uključuje proizvodnju čelika pomoću čiste energije, kao što je vodik a ne fosilno gorivo, kao i skupljanje i skladištenje ugljika, što uključuje zapljenu emisija iz tradicionalne proizvodnje čelika i njihovo skladištenje i ponovno korištenje u industrijskim procesima.

ArcelorMittal ima svoje pogone za proizvodnju čelika i u Bosni i Hercegovini i to u Zenici i Prijedoru. Zenica se godinama nalazi na listi gradova sa velikim zagađenjem zraka, a nedavna mjerenja od početka decembra pokazala su da je nakon Sarajeva, Zenica grad gdje je vazduh okarakterisan kao nezdrav.

Pored Bosne i Hercegovine, ova kompanija ima svoje pogone i u Sjevernoj Makedoniji.

XS
SM
MD
LG