Dostupni linkovi

Von der Leyen: Do kraja godine moguće dozvole za dve vakcine


 Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Evropska unija (EU) mogla bi da odobri dve vakcine protiv korona virusa koje testiraju Pfizer-BioNTech i Moderna pre kraja sledećeg meseca, izjavila je u četvrtak, 19. novembra, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Ona je nakon video samita lidera EU rekla da bi Evropska agencija za lekove mogla dati "uslovno odobrenje za stavljanje u promet (vakcine), već u drugoj polovini decembra ako se sve nastavi bez ikakvih problema".

Izvršni direktor kompanije BioNTech Ugur Sahin rekao je prethodno da bi vodeća vakcina protiv COVID-19, koju ova nemačka kompanija razvija sa američkom kompanijom Pfizerom, mogla biti uvedena u Sjedinjenim Američkim Državama ili Evropi pre kraja ove godine.

"Radimo punom brzinom", rekao je Sahin u intervjuu AFP-u, potvrdivši da kompanije planiraju da 20. novembra podnesu zahtev za odobrenje hitne upotrebe u SAD-u, dok će evropski regulatori primiti novu seriju podataka "sledeće sedmice" .

"Postoji šansa da i ove godine možemo dobiti odobrenje od SAD-a ili Evrope ili oba regiona", rekao je Sahin.

"Možda ćemo čak početi isporučivati vakcinu u decembru, ako svi budu usko sarađivali", dodao je on.

Pfizer i BioNTech saopštili su 9. novembra da je njihova vakcina efikasna 90 odsto prema prvim rezultatima testiranja u trećoj, poslednjoj fazi.

Američka kompanija Moderna takođe je navela da se nada da će moći da aplicira za odobrenje svoje vakcine u američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) do kraja novembra.

Kako funkcioniše Pfizerova - BioNTech COVID-19 vakcina?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00
XS
SM
MD
LG