Dostupni linkovi

Bidenov tim najavio ključne kandidate za novu administraciju, Kerry zadužen za klimu


Novoizabrani predsjednik SAD Joe Biden i bivši državni sekretar John Kerry
Novoizabrani predsjednik SAD Joe Biden i bivši državni sekretar John Kerry

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden odabrao je u ponedeljak ključne članove svog vanjskopolitičkog tima, sa Anthony Blinkenom kao novim američkim državnim sekretarom, Jake Sullivanom savjetnikom za nacionalnu sigurnost i Lindom Thomas-Greenfield za ambasadoricu u Ujedinjenim nacijama, prenosi Reuters.

Najavu je potvrdio i njegov tranzicioni tim.

Biden, demokrata, odabrao je Alejandra Mayorkasa za novog šefa Odjela za nacionalnu sigurnost.

Bivši američki državni sekretar i nekadašnji predsjednički demokratski kandidat John Kerry trebao bi biti predsjednički izaslanik za klimu.

Kako navodi Reuters, na osnovu pisanja Wall Street Journala, Biden će izabrati bivšu predsjednicu Federalnih rezervi Janet Yellen za sljedeću ministricu finansija.

Kako piše britanski BBC, očekuje se da će Biden najaviti svoje kandidate u utorak, uprkos tome što aktuelni predsjednik Donald Trump odbija da prizna poraz.

Prema procjenama medija, Biden je osvojio 306 elektorskih glasova, Trump 232. Za pobjedu na izborima potrebno je 270 elektorskih glasova koji će biti potvrđeni 14. decembra.

Ukoliko ga potvrdi Senat, Blinken će dobiti zadatak obnove američke diplomatije i globalnog angažmana nakon četiri godine politike “Amerika na prvom mjestu”, predsjednika Donalda Trumpa.

Sullivan, potencijalni kandidat za savjetnika za nacionalnu sigurnost dugogodišnji je savjetnik Bidena kao i bivše državne sekretarke Hillary Clinton.

Avril Haines trebala bi zauzeti mjesto direktorice nacionalne obavještajne službe, postavši prva žena u toj ulozi.

Sve pozicije buduće administracije treba potvrditi Senat.

XS
SM
MD
LG