Dostupni linkovi

Azerbejdžan pokrenuo istragu videa na kojem se vidi moguće zlostavljanje armenskih vojnika


Azerbejdžanske snage na putu ka dijelovima Nagorno-Karabaha koji su vraćeni Bakuu
Azerbejdžanske snage na putu ka dijelovima Nagorno-Karabaha koji su vraćeni Bakuu

Azerbejdžansko državno tužilaštvo saopštilo je da su pokrenuli istragu o nekoliko video snimaka na kojima se pokazuju azerbejdžanski vojnici kako, moguće je, muče armenske vojnike. Pored toga prikazuje se i moguće skrnavljenje leševa armenskih trupa, odnosno osoba poginulih tokom posljednjih borbi u ocjepljenoj regiji Nagorno-Karabaha.

“Oni koji su počinili spomenute nezakonite radnje bit će identifikovani i izvedeni pred lice pravde”, navodi se u saopštenju tužilaštva. U izjavi se također pozivaju azerbejdžanski vojnici kao i građani koji se vraćaju u predjele koji su vraćeni Azerbejdžanu da poštuju i čuvaju historijske spomenike i vjerske objekte na tom području.

“Treba još jednom napomenuti da je uništavanje ili bilo koji oblik oštećenja postojećih historijskih, vjerskih i kulturnih spomenika na našim oslobođenim teritorijama, neprihvatljiv”, dodaje se u izjavi.

U sporazumu o prekidu vatre kojeg su 10. novembra potpisali Azerbejdžan, Armenija i Rusija traži se da se sedam azerbejdžanskih okruga oko Nagorno-Karabaha vrati Bakuu na kontrolu, kao i dijelovi regije koje uglavnom naseljavaju Armenci, a koje je Azerbejdžan osvojio u ratu.

Četiri od sedam teritorija osvojile su azerbejdžaske snage u ratu koji je počeo 27. septembra oko Nagorno-Karabaha.

Nagorno-Karabah je dio Azerbejdžana, ali su ga do rata naseljavali većinski etnički Armenci, negdje oko 150.000 stanovnika, koji odbacuju azerbejdžansku vlast. Ova regija danas preživljava gotovo u potpunosti zahvaljujući budžetskoj podršci Armenije i donacijama armenske dijaspore širom svijeta.

Sukob između dvije zemlje izbio je 1988. godine uslijed zahtjeva etničkih Armenaca za neovisnošću Nagorno-Karabah regije u Azerbejdžanu i ujedinjenju sa Armenijom u momentu kada se rušio Sovjetski savez.

Sam rat oko teritorije trajao je od 1992. do 1994. godine.

Prekid vatre dogovoren je 1994. godine čime su okončana krvoprolića koja su odnijela živote 30.000 ljudi. Strahuje je da je hiljade osoba poginulo u posljednjoj eskalaciji nasilja koja je počela u septembru.

XS
SM
MD
LG