Dostupni linkovi

Ministarstvo odbrane: Srbija nema aspiracije da uđe u NATO


Sastanak ministra policije Srbije Nebojše Stefanovića sa ambasadorom Kraljevine Holandije Žilom Pluhom i šefom NATO vojne kancelarije za vezu Tomazo Vitaleom u Beogradu, 23. novembar

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da Srbija nema aspiracije da postane članica NATO i da je učešće u Programu "Partnerstvo za mir" optimalan okvir saradnje, saopšteno je iz tog Ministarstva.

O odnosima Srbije i NATO bilo je reči na sastanku 23. novembra ministra Stefanovića sa ambasadorom Kraljevine Holandije Žilom Pluhom, a sastanku je prisustvovao i šef NATO vojne kancelarije za vezu brigadni general Tomazo Vitale, pošto je Kraljevina Holandija NATO Ambasada za kontakt sa Republikom Srbijom, navodi se u saopštenju.

Ambasador Pluh istakao je da saradnju između Republike Srbije i NATO ocenjuje obostrano korisnom i ukazao na mogućnost korišćenja logističkih kapaciteta NATO u okviru medicinske saradnje u suzbijanju pandemije COVID-19.

Brigadni general Vitale pohvalio je profesionalizam pripadnika Vojske Srbije posebno ističući da je Republika Srbija pouzdan partner koji ima ključnu ulogu za stabilnost u regionu.

On je naglasio punu posvećenost NATO strane da održi brojno stanje KFOR i da ispunjava sve obaveze iz dodeljenog mandata.

Iz Ministarstva odbrane Srbije i ranije su stizale poruke da Srbija nema nameru da postane članica NATO. Prethodni ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je u decembru 2019. da Srbija neće ući u NATO savez dok je (predsednik Srbije) "Aleksandar Vučić i ova skupštinska većina na čelu države".

XS
SM
MD
LG