Dostupni linkovi

Kina kritikuje povlačenje SAD iz Sporazuma o otvorenom nebu


Kina je oštro kritikovala Vašington zbog povlačenja iz Sporazuma o otvorenom nebu sa Rusijom, rekavši da je taj potez ugrozio vojno poverenje i transparentnost i omeo buduće pokušaje kontrole naoružanja.

Sporazum, čiji potpisnik nije Kina, omogućava da više od 30 država obavlja nenaoružane, posmatračke letove preko teritorija druge zemlje. Potpisan je pre 18 godina u cilju promovisanja poverenja i sprečavanja sukoba.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su se 22. novembra i formalno su povukle iz Sporazuma.

"Ovaj američki potez podriva međusobno vojno poverenje i transparentnost među relevantnim zemljama, a imaće i negativan uticaj na međunarodnu kontrolu naoružanja i proces razoružanja", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijen na konferenciji za novinare.

Povlačenje SAD iz Sporazuma je 22. novembra osudila i Rusija čije je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da će "zahtevati čvrste garancije od preostalih potpisnika tog akta da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza".

"Sada se mnogi na Zapadu pitaju kakva će biti reakcija Rusije. Odgovor je jednostavan. U više navrata smo isticali da su nam otvorene sve mogućnosti", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva od 22. novembra.

Vašington je više puta optuživao Rusiju za kršenje Sporazuma, a državni sekretar u adimistraciji aktuelnog predsednika Donalda Trampa (Trump), Majk (Mike) Pompeo je 21. maja najavio američku nameru da se povuče i dao šestomesečno obaveštenje za još 34 zemlje potpisnice ugovora.

XS
SM
MD
LG