Dostupni linkovi

Rusija osudila američko povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu


Ilustracija

Rusija je večeras osudila povlačenje SAD iz međunarodnog Sporazuma o otvorenom nebu (Treaty of Open Skies) ocenivši to kao "udarac" bezbednosti Evrope, javlja AFP.

SAD su danas obavestile druge vlade - partnere da se povlače iz sporazuma koji omogućava izviđačke letove nenaoružanih letelica iznad teritorije 34 zemlje-potpisnice što je prvobitno trebalo da ojača poverenje i omogući sprečavanje sukoba SAD i Rusije.

"Američko povlačenje iz sporazuma ne predstavlja samo udarac temelju evropske bezbednosti, već je udarac i postojećim vojnim instrumentima bezbednosti, kao i suštinskim bezbednosnim interesima samih saveznika SAD", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

SAD su saopštile da hoće da se povuku iz tog sporazuma jer ga krši Rusija, a Gruško je rekao da taj sporazum nije bilateralan, već multilateralan, te tako nagla odluka može da ugrozi interese svih potpisnica bez izuzetaka.

"Ništa nas nije sprečilo da razgovaramo o tehničkim pitanjima koje SAD predstavljaju kao navodno rusko kršenje sporazuma", rekao je ruski zvaničnik koji je optužio Vašingon da sabotira "instrument koji se koristi za održavanje mira i bezbednosti Evrope poslednjih 20 godina".

XS
SM
MD
LG