Dostupni linkovi

Odgođena sjednica o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo


Zastupnici "Četvorke" u Skupštini Kantona Sarajevo su 9. oktobra predali zahtjev za sazivanje sjednice o nepovjerenju aktuelnoj vladi
Zastupnici "Četvorke" u Skupštini Kantona Sarajevo su 9. oktobra predali zahtjev za sazivanje sjednice o nepovjerenju aktuelnoj vladi


Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo odgodio je u ponedjeljak, 23. novembra, sjednicu Skupštine, na kojoj je trebao biti razmatran prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo (KS).

"Kolegij je jednoglasno donio odluku da se ta sjednica odgađa iz razloga što je premijer Mario Nenadić podnio neopozivu ostavku", rekao je predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik, koji je 23. novembra također podnio ostavku na svoju funkciju.

Kolegij je usvojio zaključak da se zakaže hitna online sjednica za 30. novembar, na kojoj će, kako je rekao Čelik, sve biti u rukama nove većine.

"Na toj sjednici će se razmatrati ostavka Nenadića. Ja sam danas na kolegiju rekao, a i potpisao sam svoju ostavku, da ne bih smetao u donošenju akata koje planira nova skupštinska većina, to je i imenovanje novog mandatara", potvrdio je Čelik.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić je 18. novembra podnio ostavku na ovu funkciju rekavši kako tim činom želi ubrzati proces uspostave nove vlasti, obzirom na složenu situaciju zbog pandemije korona virusa.

Već dva mjeseca četiri političke stranke, Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine (BiH) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NLB), kako ih nazivaju "četvorka", imaju većinu u Skupštini Kantona Sarajevo.

Zastupnici "Četvorke" u Skupštini Kantona Sarajevo su 9. oktobra predali zahtjev, uz 18 potpisa, za sazivanje sjednice na kojoj bi se trebalo glasati o nepovjerenju aktuelnoj vladi, uz osnovno obrazloženje da problem Vlade nije samo što radi loše, već što često uopšte ne radi ili radi na štetu građana.

Vladu u ostavci čine Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i Savez za bolju budućnost (SBB).

XS
SM
MD
LG