Dostupni linkovi

Ministarka traži da ustanove kulture u Srbiji ne budu obuhvaćene novim merama


Maja Gojković
Maja Gojković

Ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković uputila je predlog vladinom Kriznom štabu da ustanove kulture ne budu obuhvaćene novim merama u borbi protiv pandemije.

Kao obrazloženje za takav predlog, u saopštenju Gojković ocenjuje se da ustanove kulture i programi koji se u njima održavaju nisu predstavljali izvor rizika za pogoršanje epidemiološke situacije.

Gojković je takođe predložila i da se izmeni odluka o obrazovanju Kriznog štaba i da u njegov sastav bude uključen i predstavnik Ministarstva kulture i informisanja, uz napomenu da se mnoge mere u borbi protiv pandemije odnose i na ustanove kulture.

Vlada Srbije donela je 21. novembra odluku kojom se od utorka, 24. novembra, skraćuje radno vreme do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

Takođe, zabranjuju se sva javna okupljanja više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Od te mere izuzete su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih u odnosu na kvadraturu objekta, odnosno minimum četiri kvadratna metra po osobi.

Još jedna od novouvedenih mera je obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u situacijama u kojim se se ne mogu izbeći kontakti.

Vlada Srbije uvela je i propis po kojem se omogućava rad od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

Prema poslednjim podacima, objavljenim 22. novembra, u Srbiji je za 24 sata preminula 31 osoba, čime je ukupan broj umrlih povećan na 1.199, a registrovano je i 4.995 novih slučajeva zaraze.

XS
SM
MD
LG