Dostupni linkovi

Francuska počinje sa ublažavanjem epidemioloških mera


Policijski čas u Parizu
Policijski čas u Parizu

Francuska će započeti sa ublažavanjem mera nacionalnog zatvaranja uvedenog zbog širenja korona virusa u tri faze kako bi se izbegla nova pojava pandemije, saopštila je 22. novembra francuska Vlada.

Predsednik Emmanuel Macron obratiće se 24. novembra naciji povodom situacije sa korona virusom.

"Macron će dati prognoze za sledećih nekoliko sedmica, posebno o tome kako da prilagodimo našu strategiju. U pitanju je prilagođavanje pravila lockdowna kako se zdravstvena situacija poboljšava, a istovremeno da se izbegle novi talas pandemije", rekao je portparol Vlade Gabriel Attal za "Le Journal Du Dimanche", a prenosi Rojters.

On je pojasnio je da bi se ublažavanje mera moglo odvijati u tri faze. Prvi korak trebalo bi da počne 1. decembra, drugi tokom božićnih praznika pred kraj godine, treća faza ublažavanja bi trebalo da usledi u januaru 2021. godine.

Macron je kazao da će drugo nacionalno zatvaranje (lockdown) Francuske, koje je počelo 30. oktobra, trajati najmanje četiri sedmice, a ono uključuje zatvaranje prodavnica, restorana i barova, javio je Reuters.

No, s nedavnim podacima koji pokazuju kako je Francuska na putu da zaustavi nagli porast broja obolelih, Vlada je pod pritiskom trgovina i kompanija da ublaži ograničenja uoči božićne sezone kupovine.

Broj novih infekcija korona virusom u Francuskoj porastao je 21. novembra za 17.881, što je manje od 22.882 zabeleženih dan ranije.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, Francuska je sa više od dva miliona inficiranih, četvrta zemlja u svetu po broju zaraženih. Preminule su ukupno 48.593 osobe.

XS
SM
MD
LG