Dostupni linkovi

Obilježena 28. godišnjica početka raspuštanja logora Manjača


Objekti bivšeg logora Manjača, Prijedor, 2012.
Objekti bivšeg logora Manjača, Prijedor, 2012.

Polaganjem cvijeća i molitvama za duše stradalih logoraša, predstavnici organizacija Saveza logoraša Bosne i Hercegovine (BiH), bivši logoraši i članovi njihovih porodica u subotu (21. novembra) su obilježili 28. godišnjicu početka raspuštanja logora Manjača.

Zbog pandemije korona virusa, obilježavanju je prisustvovao mnogo manji broj građana, a organizacija je poštovala sve epidemiološke mjere, navode iz Saveza logoraša BiH.

Logor Manjača jedan od 657 logora i mjesta zatočenja tokom rata u BiH, formiran je već 1991. godine na vojnom poligonu iznad Banjaluke, sa zadatkom zatvaranja i čuvanja zarobljenih sa ratišta u Republici Hrvatskoj.

Nakon početaka rata u BiH, ovaj logor je prenamijenjen za zatvaranje građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz okolnih opština.

Kroz njega je prema podacima Saveza logoraša BiH prošlo preko 5.000 ljudi koji su bili zatočeni u štalama koje je nekadašnja Jugoslovenska narodna armija (JNA).

Broj ubijenih u logoru Manjača nije precizno utvrđen, a u neposrednoj blizini poligona Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je pronašao masovne grobnice.

Pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, Sudom BiH, Županijskim sudovima u Splitu i Zagrebu, te Okružnim sudom u Banjaluci, za ratne zločine u logoru Manjača osuđeni su Milomir Stakić 40 godina zatvora, Radoslav Brđanin 30 godina, Nikola Kovačević 12 godina, Mirko Graorac 15 godina, Dane Lukajić šest godina, Željko Bulatović 11 godina, Siniša Teodorović osam godina i Zoran Gajić šest godina zatvora.

XS
SM
MD
LG