Dostupni linkovi

Hrvatsko ministarstvo: Put BiH prema EU okvir za napredak i ravnopravnost


Zastava Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske saopćilo je danas, povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, da je put Bosne i Hercegovine (BiH) prema Europskoj uniji (EU) okvir za postizanje napretka i stvaranja uspješne države u kojoj su tri konstitutivna naroda ravnopravna i u kojoj svaki građanin uživa svoja prava.

U saopćenju se podsjeća da je i Hrvatska potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, iz 1995. godine, i da izražava snažno opredjeljenje za promociju mira, stabilnosti i sigurnosti u svom susjedstvu.

"Za postizanje trajne stabilnosti i funkcionalnosti cjelokupne BiH neophodna je stvarna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i puno provođenje njihove konstitutivnosti, iz čega proizlaze prava ali još više i odgovornosti za budućnost i funkcioniranje zemlje", navodi se u saopćenju.

I mirna Bosna: TV Liberty na 25 godina od Dejtona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:31:57 0:00

Također se navodi da uz snažnu potporu BiH, Republika Hrvatska u skladu sa svojim Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom pomaže Hrvatima u BiH kao pokretačima procesa i nositeljima vrijednosti euroatlantskih integracija.

"Republika Hrvatska pruža snažnu podršku i pomaže BiH u ostvarenju njenih euroatlantskih ambicija. Na tom putu BiH će prolaziti kroz zahtjevno tranzicijsko razdoblje koje će, uz pomirenje vezano za dramatičnu prošlost, zahtijevati i da se pomire različita viđenja budućnosti zemlje i društva", upozorava hrvatsko ministarstvo.

Ta rješenja će, kako se navodi, morati da dođu kao "rezultat unutrašnjih dogovora i suglasnosti legitimnih predstavnika triju naroda i ostalih građana, a s ciljem da BiH postane prosperitetna, stabilna i funkcionalna država na dobrobit svih svojih naroda i građana".

U saopćenju se zaključuje da će BiH pri tome u Hrvatskoj imati "pouzdanog i vjerodostojnog partnera kao i u najtežim trenucima nedavne prošlosti".

XS
SM
MD
LG