Dostupni linkovi

Petković: Međunarodne snage da pojačaju prisustvo u srpskim sredinama na Kosovu


Petar Petković
Petar Petković

„Očekujem da međunarodno bezbednosno prisustvo u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji bude hitno pojačano i da na Prištinu bude izvršen pritisak kako bi se uskratila politička podrška ekstremističkim grupama“, saopštio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je u saopštenju 21. novembra naveo da Srbija „već danima upozorava da će ekstremistički ispadi Albanaca u centralnom delu Kosova i Metohije eskalirati ukoliko se ne preduzmu odlučne preventivne mere“.

Petar Petković naveo je da su sinoć, kako je saopštio, ekstremisti u Gračanici na Kosovu pokušali da spale spomenik Milošu Obiliću i srpsku zastavu trobojku i da je to sprečeno spontanom reakcijom meštana.

"Formacije koje su delom sastavljene od nekadašnjih pripadnika UČK ne mogu biti garancija bezbednosti srpskog naroda i efikasan odgovor na pojačane provokacije albanskih ekstremista", naveo je Petković.

On je apelovao na Srbe na Kosovu da budu uzdržani i naglasio da su provokacije posebno opasne u danima kada je srpski narod u žalosti nakon što je preminuo patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

XS
SM
MD
LG