Dostupni linkovi

Počela izborna kampanja u Mostaru


Mostar, Stari mos, ilustrativna fotografija
Mostar, Stari mos, ilustrativna fotografija

U Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine, službeno je počela izborna kampanja, pred izbore koji će se održati u nedjelju 20 decembra, prvi put nakon 12 godina.

Kampanja traje do 19. decembra do 7:00 sati ujutro kada počinje izborna šutnja.

Za lokalne izbore u Mostare prijavilo se 47 političkih subjekta.

"Centralnoj izbornoj komisiji je podneseno 38 prijava političkih stranaka i devet prijava nezavisnih kandidata", navedeno je iz Centralne izborne komisije BiH.

U Gradsko vijeće birat će se 35 vijećnika iz 7 izbornih jedinica. Od toga je 6 gradskih područja te sa centralne gradske liste.

U Mostaru su se danas predstavile dvije koalicije koje učestvuju na lokalnim izborima "Koalicija za Mostar 2020", "Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar", te "Bh. blok" kojeg čine Naša Stranka i Socijaldemokratska partija (SDP).

"Koaliciju za Mostar 2020" čini pet političkih stranaka (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS).

Dr. Zlatko Guzin, head of the list Coalition for Mostar 2020
Dr. Zlatko Guzin, head of the list Coalition for Mostar 2020

Grad Mostar treba biti organiziran kao jedinstvena i nedjeljiva jedinica lokalne samouprave, te administrativno, gospodarsko i kulturno središte Hercegovine, istakao je kandidat za gradonačelnika ove koalicije Zlatko Guzin.

"Vrijeme je da građani Mostara ostave sve razlike iza sebe i da zajedničkim djelovanjem spriječe sve retrogradne namjere te biraju multietnički i moderan grad kakav je i uvijek bio", kazao je Guzin.

Predsjednik Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Mostar Salem Marić prezentirao je dio platforme koja se odnosi na javnu upravu, mjesnu samoupravu i proračun.

"Potpisnici ove platforme podržat će izmjene Statuta Grada Mostara i otkloniti sve nedostatke koji su uočeni u njegovoj primjeni. Radit ćemo na provedbi reforme lokalne uprave i inzistirat ćemo na funkcionalnom i institucionalnom jedinstvu Mostara", kazao je Marić.

Proračun Grada Mostara, istakao je, mora biti analiziran i redizajniran kako bi iskazivao stvarne politike ovog grada. Budžet je do sada, bez Gradskog vijeća, donošen uz potpis gradonačelnika Ljube Bešlića i načelnika Odjela za finansije Izeta Šahovića.

Predsjedavajući povjereništva Gradskog odbora Demokratske fronte Mostar Haris Nazdraić govorio je o socijalnoj politici i turizmu.

"Poduzet ćemo aktivnosti za preuzimanje osnivačkih prava grada Mostara za Dom zdravlja Stari Grad, uradit ćemo izmještanje Hitne službe medicinske pomoći, a nakon toga i Uprave Doma zdravlja na lokalitet Sjevernog logora", kazao je Nazdraić.

Ispred "Bh. bloka" obratio se nosilac liste Arman Zalihić.

''Naš je cilj da u prvih 100 dana nakon izbora u Mostaru očistimo grad, da postavimo što veći broj kanti za smeće, da promijenimo nezakonitu sistematizaciju gradske uprave i da pripremimo plan reforme javnih poduzeća i njihovo ujedinjenje'', kazao je on.

Simboličnim lijepljenjem plakata na Španjolskom trgu lista "Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar" obilježila je početka izborne kampanje u Mostaru navodeći da su Srbi bili jedini gubitnici zbog toga što nije bilo izbora.

"Mi smo bili diskriminirani po svim osnovama, izgubili smo konstitutivnost, izgubili smo prava koja nam se garantiraju Statutom Grada Mostara i nadam se da ćemo konačno dobiti legitimne predstavnika u Gradskom vijeću koji će se putem zaštite nacionalnog interesa boriti za naša prava", kazao je tom prigodom kandidat s gradske liste Dušan Golo.

Lokalni izbori u Mostaru su posljednji put održani 2008. godine. Od tada do danas stranke na vlasti u tom gradu - SDA i HDZ BiH - nisu se mogle dogovoriti oko novih izbornih pravila, a nakon što je Ustavni sud BiH 2010. godine poništio posebna izborna pravila koje je nametnuo Ured visokog predstavnika (OHR) 2004. godine.

XS
SM
MD
LG