Dostupni linkovi

EU: U distribuciji vakcina obuhvaćen i Zapadni Balkan


Predsednica Evropske komisije najavila je da bi "pre kraja sledećeg meseca" EU mogla odobriti dve vakcine
Predsednica Evropske komisije najavila je da bi "pre kraja sledećeg meseca" EU mogla odobriti dve vakcine


Evropska Unija (EU) ima na umu i potrebe Zapadnog Balkana kada se bude počelo sa distribucijom vakcine protiv korna virusa, saopšteno je u četvrtak, 19. novembra u Briselu.

Predsednik Evropskog saveta Charles Michel potvrdio je da Evropska komisija (EK) radi sa zemljama članicama EU kako bi se obezbedili ugovori koji garantuju snabdevanje vakcinom širom EU, ali i preko njenih granica.

"EK je izradila kriterijume za distribuciju vakcina među državama članicama, i naravno ne možemo zaboraviti Zapadni Balkan gde smo posebno posvećeni", izjavio je predsednik Evropskog saveta na kraju samita EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula van der Leyen je objasnila da će na početku distrubucija početi u malim brojevima koji će se postepeno povećavati.

Ona tvrdi da EK ima jasan plan i postepeni pritsup vakcinama, kako one budu pristizale.

Prema njenim rečima postoji dvosmerni pristup. Prvi i najvažniji jeste COVAX , koji inače ima za cilj da ubrza razvoj i proizvodnju vakcina i da garantuje pošten i nepristrasan pristup svim zemljama sveta.

Van der Leyen je naglasila da je načelo da preko COVAX-a zemlje sa visokim prihodima osiguraju da finansiraju COVAX, kako bi zemlje sa niskim i srednjim prihodima imale pristup vakcini.

"Druga opcija je ta da ako se dogodi da države članice imaju previše doza, one su u mogućnosti, i zakonski im je dozvoljeno, da te doze daju na primer Zapadnom Balkanu", rekla je van der Leyen.

U četvrtak, 19. novembra je održan video-sastanak šefova držva i vlada zemalja članica EU, gde se razgovaralo pandemiji COVID-19, testiranju i vakcinaciji.

Prema rečima predsednika Evropskog saveta Charles Michela, rezulatati poslednjih istraživanja u oblasti vakcine protiv koorona virusa su "obećavajući".

"Buduća vakcina je na dohvat ruke i moramo biti spremni i ubrzati nacionalne strategije za vakcinaciju kako bi vakcina bila dostupna svim građanima Evrope kada bude dobila neophodne dozvole", izjavio je Michel na kraju sastanka.

Predsednica EK Ursula fon der Leyen je najavila mogućnost da bi "pre kraja sledećeg meseca" EU mogla odobriti dve vakcine protiv korona virusa koje testiraju kompanije Pfizer-BioNTech i Moderna.

Kako funkcioniše Pfizerova - BioNTech COVID-19 vakcina?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00
XS
SM
MD
LG