Dostupni linkovi

Incko na međunarodnoj konferenciji: BiH stagnira, mladi odlaze


Valentin Inzko

Dejtonski mirovni sporazum “nikome ne daje pravo da osporava državu ili njen narod. U anketi za anketom, građani Bosne i Hercegovine (BiH) govore da je nepostojanje vladavine prava najveća prijetnja svakodnevnom životu u ovoj zemlji, rekao je visoki predstavnik Valentin Incko učesnicima međunarodne online konferencije, saopšteno je u subotu iz Ureda visokog predstavnika za informisanje.

Konferenciju o naslijeđu Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja je održana 5. i 6. novembra ove godine, organizovali su Program za istraživanje genocida pri Yale Univerzitetu američke savezne države Connecticut i Državni univerzitet južnog Connecticuta. Učesnici iz više zemalja, među njima i iz Bosne i Hercegovine, su razgovarali o brojnim aspektima Dejtonskog mirovnog sporazuma, četvrt stoljeća kasnije.

“Dok se približavamo 25. obljetnici Dejtonskog mirovnog sporazuma, možemo se osvrnuti na niz postignuća koja su unaprijedili život građana BiH. Prvo od njih ili temeljni cilj Sporazuma jeste mir. U poslijeratnom periodu proveden je niz reformi koje su Bosni i Hercegovini dale institucionalnu i zakonsku infrastrukturu potrebnu da ona funkcionira kao moderna demokratija te da se iz toga da zaključiti da je napredak moguć. Greške se mogu ispraviti a teški problemi se mogu riješiti”, pored ostalog je rekao Incko.

Upozorio je međutim da BiH danas stagnira, da njeni mladi odlaze dok su glavne političke stranke zapele u sistemu političkog pokroviteljstva i korupcije. Dodao je kako je osporavanje ili ignorisanje sudskih odluka “rak rana koja će uništiti politiku Bosne i Hercegovine ukoliko ne bude odstranjena.”

Konferencija je imala dvije tematske cjeline: prva, refleksije Dejtonskog mirovnog sporazuma na BiH i druga, tranzicijska pravda, šutnja o ratnim zločinima i negiranje njihovih počinilaca.

Jedan od organizatora konferencije, profesor Državnog Univerziteta Connecticut, David Pettigrew je za novinsku agenciju Fena izjavio: „Genocid se i dalje negira, još uvijek je prisutno glorificiranje ratnih zločinaca, neprestano se povlači pitanje secesije što može destabilizirati region,“ rekao je Pettigrew.

O neprihvatljivom veličanju ratnih zločinaca u BiH, visoki predstavnik Valentin Incko je govorio i pred Vijećem sigurnosti UN-a u četvrtak, petog novembra.

Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini ili Dejtonski sporazum nastao je tokom konferencije koja je održana od 1. do 21. novembra u američkoj zračnoj bazi Wright-Patterson u blizini grada Dayton.

Sporazum je službeno potpisan u Parizu, 14. decembra1995. Time je okončan rat u BIH, 1992-1995. godina.

XS
SM
MD
LG