Dostupni linkovi

Lideri EU bez rešenja spora sa Poljskom i Mađarskom


Sedište institucija EU u Briselu
Sedište institucija EU u Briselu

Lideri Evropske unije (EU) unije na samitu 19. novembra nisu postigli napredak u rešavanju spora sa Poljskom i Mađarskom oko budžeta i paketa za ekonomski oporavak od pandemije.

Nekoliko članica EU, među kojima je Francuska, prethodno je upozorilo da ne očekuju da razgovori lidera putem video-veze reše najnoviju krizu unutar Unije - spor Brisela s Budimpeštom i Varšavom, prenela je agencija AP.

Mađarska i Poljska su 16. novembra uložile veto na usvajanje sedmogodišnjeg budžeta EU i plana za ekonomski oporavak od pandemije korona virusa, ukupne vrednosti 1.800 milijardi evra.

Budimpešta i Varšava žele da spreče uspostavljanje novog mehanizma koji predviđa uskraćivanje sredstava članicama Unije čije vlade urušavaju demokratske standarde i vladavinu prava.

Brisel godinama optužuje Poljsku i Mađarsku za urušavanje demokratskih standarda i vladavine prava.

U izveštaju o poštovanju vladavine prava, Evropska komisija je u septembru navela da se demokratski standardi suočavaju s velikim izazovima u Poljskoj i Mađarskoj, i ukazala na ugroženost nezavisnog pravosuđa, i na pretnje borbi protiv korupcije i slobodi medija.

Budžet EU od 1.074,3 milijarde evra, za period od 2021. do 2027. godine, kao i paket za oporavak u iznosu od 750 milijardi evra, trebalo je da stupe na snagu u januaru, ali je to sada neizvesno zbog blokade te dve centralnoevropske članice Unije, nekada komunističke zemlje.

Spor dovodi u pitanje isplatu sredstava za saniranje ekonomskih posledica novog talasa zaraze korona virusom koji preti da gurne Evropu u novu recesiju.

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans rekao je da je u interesu svakog da se brzo dođe do rešenja problema.

"Radna mesta ljudi zavise od ovoga. Naš ekonomski oporavak zavisi od ovoga. Sve što se zahteva od država članica jeste da poštuju ugovore koje su potpisale i ratifikovale", rekao je Timermans.

Parlament Poljske usvojio je 19. novembra Rezoluciju kojom je podržao odluku Vlade da stavi veto ako budžet i plan za oporavak sadrže sporni uslov.

XS
SM
MD
LG