Dostupni linkovi

Orban: EU ucenjuje zemlje koje se protive imigraciji


Mađarska je uložila veto na evropski plan obnove jer je njegovo vezivanje za poštovanje ljudskih prava "ucenjivanje" zemalja koje se protive migracijama, izjavio je u sredu premijer Viktor Orban.

"Ukoliko bi sadašnji predlog bio usvojen, ne bi bilo prepreka vezivanju raspodele sredstava zemljama članicama sa njihovom podrškom imigraciji i ucenjivanju onih koji se protive sa budžetskim sankcijama," navodi se u Orbanovom saopštenju koje je objavila državna novinska agencija MTI.

"Samo one zemlje koje dozvoljavaju uzalak migranata, u Briselu danas doživljavaju kao poštovaoce vladavine prava," dodao je Orban.

"Ni jedna procedura za kažnjavanje zemalja članica ne treba da bude formirana bez objektivnih kriterijuma i mogućnošću pravnog leka", naveo je mađarski premijer.

On smatra da se poslednjih godina u debatama vezanim za migracije, koncept vladavine prava pretvorio u "političko i ideološko oružje."

"Po našem mišljenju, povezivanje ekonomskih i finansijskih pitanja sa političkim debatama bila bi ozbiljna greška koje može da podrije evropsko jedinstvo," konstatovao je Orban.

Sedmogodišnji budžet EU do 2027. i fond za oporavak privrede od korona virusa u iznosu od 1,8 hiljada milijardi evra nemaju specifičnu odredbu o imigraciji, pa politički analitičari smatraju da je cilj Orbanovih komentara da ojača podršku među biračima koristeći anti-imigrantsku retoriku, prenosi Rojters.

Ovaj program je dogovoren na maratonskom četvorodnevnom samitu EU u julu, ali je Evropski parlament uslovio distribuciju sredstava sa poštovanjem vladavine prava.

Te dve zemlje drže kao taoca predlog dugogodišnjeg budžeta Unije i plana obnove, koji moraju jednoglasno da usvoje svih 27 zemalja članica, protiveći se uspostavljanju mehanizma koji predviđa kažnjavanje zemalja koje krše demokratska načela.

Evropska sredstva su 2019. godine predstavljala 4,48 odsto BDP-a Mađarske, što je jedna od najvećih stopa među zemljama članicama EU. Budimpešta treba da dobije 16,7 milijardi subvencija i potencijalnih kredita.

O tome će se raspravljati u četvrtak na video samitu lidera EU koji je zvanično posvećen Covidu-19.

XS
SM
MD
LG