Dostupni linkovi

Crna Gora: Ekološka država ostala na nivou dobrih namjera


Radovi na izgradnji autoputa uz korito rijeke Tare
Radovi na izgradnji autoputa uz korito rijeke Tare

"Opredjeljenje Crne Gore da postane ekološka država prije 30 godina ostalo je na nivou dobrih namjera i jednokratnih akcija", ocijenio je princ Nikola Petrović Njegoš poručivši je da je pravo vrijeme za pitanje kako oživjeti taj projekat

"To pitanje se do sada nije moglo nametnuti zbog privatnih interesa, ali ono sada treba da ujedini sve nakon decenije podjela",rekao je princ Petrović, na nacionalnoj konferenciji "Obnavljanje ideje: Crna Gora - ekološka država" 19. novembra u Podgorici.

"Crna Gora bi mogla da postane mala laboratorija ekološke tranzicije i iskoristi međunarodnu podršku", kaže Petrović Njegoš, koji smatra da je sada, neposredno pred formiranje nove vlade, najbolji trenutak da se pokrene pitanje ekološke države "koja ostaje jedina poželjna budućnost za Crnu Goru".

Princ Nikola Petrović, praunuk poslednjeg crnogorskog monarha, osnivač je fondacije koja pomaže razvoj Crne Gore u oblastima ekologije, inovacija i kulture.

Ekološke krize u ekološkoj državi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00


Kandidat za ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma buduće vlade Ratko Mitrović najavio je da će razvoj ekološke odgovornosti, svijesti i etike biti primarni zadaci nove vlade.

"Strateški pravci djelovanja nove Vlade biće usmjereni na razvoj ekološki odgovorne industrije koja koristi minimalne količine prirodnih resursa a donosi maksimalni profit i skoro nulto zagađenje životne sredine", kaže Mitrović, dodajući da je neophodno sprječavanje daljeg gubitna šumskih ekosistema izazvanog neodrživom sječom šuma.

Prema podacima Zavoda za statistiku Crna Gora je u proteklih pet godina izvezla drva za ogrijev u vrijednosti 32 miliona eura, a većina je otišla u susjedne zemlje koje imaju zabranu ili ograničenja sječe kako bi zaštitili svoje šume.

Usvajanjem Deklaracije o ekološkoj državi, koja je održana na otvorenom na Žabljaku 20. septembra 1991, Crna Gora je proglašena za ekološku državu.

XS
SM
MD
LG