Dostupni linkovi

Pompeo u posjeti Zapadnoj obali


Američki državni sekretar Mike Pompeo, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i bahreinski ministar vanjskih poslova Abdullatif bin Rashid Al Zayani po dolasku na trilateralni sastanak u Jeruzalem
Američki državni sekretar Mike Pompeo, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i bahreinski ministar vanjskih poslova Abdullatif bin Rashid Al Zayani po dolasku na trilateralni sastanak u Jeruzalem

Američki državni sekretar Mike Pompeo nalazi se u Izraelu, te je najavio da će posjetiti okupiranu Golansku visoravan. Ovo je prva posjeta nekog visokog američkog zvaničnika okupiranoj Zapadnoj obali.

“Danas ću imati priliku posjetiti Golansku visoravan. Jednostavno prepoznavanje kao dijelom Izraela odluka je od historijske važnosti koju je predsjednik Trump donio i jednostavno priznanje stvarnosti”, rekao je Pompeo, prenosi Reuters.

Američki predsjednik Donald Trump priznao je zahtjev Izraela za suverenitetom nad dijelovima Golana kojeg su osvojili od Sirije u ratu 1967. godine i kasnije aneksirali, što nisu priznale Ujedinjene nacije i veći dio međunarodne zajednice.

Pompeo je također u četvrtak rekao da će Sjedinjene Države zahtjevati da uvoz iz izraelskih naselja u okupiranoj Zapadnoj obali bude označen kao “proizvedeno u Izraelu” ili “izraelski proizvod”, prenosi Reuters.

“Pompeova posjeta okupiranoj zemlji je aktivno učešće u okupaciji”, rekao je Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa.

Izrael kaže da je Golan visoravan, koja gleda na sjever Izraela, Siriju, Libanon i Jordan, bedem borbe protiv Sirije i iranskih snaga.

Prošle godine Pompeo je najavio da Sjedinjene Države više ne smatraju da izraelska naselja “nisu u skladu sa međunarodnim pravom”.

Palestinski dužnosnici osudili su Pompeovu posjetu.

“Ova posjeta nanosi štetu svakom Palestincu i protivi se međunarodnim zakonima”, rekla je palestinska ministrica turizma Rula Maayah.

Pompeo koji je najavio nove sankcije Iranu dok je bio u posjeti Izraelu kaže da će Washington pojačati svoje aktivnosti protiv propalestinskih napora za ekonomskom i diplomatskom izolacijom Izraela.

XS
SM
MD
LG