Dostupni linkovi

Broj smrtnih slučajeva od COVID-19 u SAD prešao 250.000


Broj smrtnih slučajeva od COVID-19 u Sjedinjenim Državama prešao je u srijedu 250.000, prema Reutersovom popisu, jer treći val korona virusa donosi novi porast infekcija i stvara ogroman pritisak na zdravstveni sistem, prenosi Fena.

Broj hospitaliziranih popeo se na najmanje 78.630 do srijede popodne, što je najveća cifra dosad tokom pandemije.

Guverneri i lokalni dužnosnici posljednjih su dana poduzeli niz mjera kako bi pokušali ublažiti val.

Cleveland je zamolio stanovnike da ostanu kod kuće, obaveza nošenja maske donesena je u mjestima koja su se prethodno opirala toj zaštitnoj mjeri, a školska četvrt New Yorka, najveća u Sjedinjenim Državama, obustavlja nastavu u učionicama od četvrtka.

Pratite:

Tokom sedmodnevnog prosjeka, Sjedinjene Države prijavljuju 1.176 dnevnih smrtnih slučajeva, više od ukupnog dnevnog prosjeka smrtnih slučajeva u Indiji i Brazilu, dvije slijedeće države s najviše zaraženih koornavirusom.

Sjedinjene Države prijavile su ukupno 11,4 miliona slučajeva od početka pandemije i ostaju jedina zemlja u svijetu koja je prijavila više od 10 miliona slučajeva.

Srednji zapad trenutno je najteže pogođena regija, na osnovu broja slučajeva po stanovniku. Sjeverna Dakota, Južna Dakota, Wisconsin, Iowa i Nebraska pet su najgore pogođenih američkih država.

Rekordni broj ukupnih novih slučajeva koje je bilo koja država u vrijeme pandemije prijavila tokom 24 sata zabilježio je u petak Illinois, s 15.433 novih slučajeva, nadmašivši dosadašnju najvišu brojku od 15.300 koju je Florida imala u julu.

Vakcine na pomolu, problemi predstoje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:34 0:00

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG