Dostupni linkovi

U Crnoj Gori 639 novoinficiranih


Jedna od naslovnica crnogorske dnevne štampe u vrijeme pandemije
Jedna od naslovnica crnogorske dnevne štampe u vrijeme pandemije

U Crnoj Gori je registrovano još 639 slučajeva inficiranih korona virusom, saopšteno je u srijedu 18. novembra iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). Najviše novoinficiranih je iz Podgorice 294, Nikšića 55 i Herceg Novog 53.

U poslednja 24 sata su preminulo je 9 pacijenata od posljedica Kovid 19, saopštio je pomoćnik direktora IJZ Senad Begić na redovnoj konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti.

“Preminule su po dvije osobe iz Berana, Pljevalja, Podgorice, i po jedna osoba iz Bijelog Polja, Bara i Ulcinja”, precizirao je Begić.

U poslednja 24 sata prijavljen je oporavak 290 pacijenta, a broj trenutno aktivnih slučajeva u Crnoj Gori je 10.207 oboljela.

Pomoćnik direktora IJZ Begić je kazao da se u Crnoj Gori “davno zakasnilo sa donošenjem restriktivnih mjera” i zatvaranjem Podgorice.

“Ako želimo da usporimo broj novopozitivnih onda mjere moraju da budu čvršće. Tako bi postigli brzi pad i rasterećenje, jer ovo što se dešava na terenu trenutno ne pogoduje nikome. Mi smo zajedno sa kriznim medicinskim štabom za apsolutno pooštravanje mjera”, kazao je Begić.

Begić je komentarišući pitanje otvaranja poljskih bolnica rekao da je to “legitimo rješenje, ali da je pitanje ko će tamo raditi”.

Od posljedica Kovid 19 od početka godine preminulo je 414 osoba.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Crnoj Gori od 15. novembra su na snazi restriktivne epidemiološke mjere NKT. Građanima je zabranjen izlazak iz objekata stanovanja od 21 uveče do pet sati narednog jutra. Zabranjen je međugradski saobraćaj vikendom, a ugostiteljskim objektima i trgovinama je dozvoljen je rad do 20 sati, uz poštovanje mjera nošenja maski i poštovanja fizičke distance. Na javnim površinama je dozvoljeno kretanje od maksimum četiri osobe u grupi. Zabranjene su kućne posjete i prisustvo građana vjerskim obredima.

Od svih država regiona, Crna Gora ima najviše 1.566 oboljelih od COVID-a 19 na 100.000 stanovnika.

Korona virus (SARS-CoV-2) pojavio se u Kini krajem 2019. Do sada je u svetu zaraženo više od 55 miliona ljudi, preminulo je više od 1,3 miliona, a oporavilo se gotovo 36 miliona, podaci su američkog Univerziteta Johns Hopkins.

Najveći broj zaraženih je u SAD-u 11.369.504, Indiji 8.912.907, Brazilu 5.911.758, Francuskoj 2.087.183, Rusiji 1.954.912.

Više o korona virusu u svijetu, iz minuta u minut u našem blogu uživo:

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG