Dostupni linkovi

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo produženje pritvora za Almira Čehajića Batka


Almir Čehajić Batko

Postupajuća tužiteljka Tužilaštva Kantona Sarajeva (KS) predložila je Kantonalnom sudu u Sarajevu produženje pritvora za još dva mjeseca Almiru Čehajiću Batku, osumnjičenom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Kako je potvrđeno je iz Tužilaštva KS produženje pritvora je predloženo zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo.

Kantonalni sud u Sarajevu je osumnjičenom Čehajiću 22. oktobra odredio jednomjesečni pritvor.

U okviru operativne akcije “Network”, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA BiH) uhapsili su 20. oktobra Almira Čehajića, zbog sumnje u pranje novca i zloupotrebe položaja u projektu „Otvorena mreža“.

Čehajić je osumnjičen da je počinjenjem navedenih krivičnih djela, odnosno preduzimanjem aktivnosti koje su se odnosile na prikupljanje i utrošak novca u svrhu liječenja, odnosno transplantacije organa pacijenata iz BiH u inostranstvu, stekao protivpravnu imovinsku korist od najmanje 625.427 konvertibilnih maraka (oko 310.000 eura).

Advokat osumnjičenog Omar Mehmedbašić, je nakon hapšenja Čehajića za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da je njegovog klijenta prijavilo 'sedam nezadovoljnih ljudi koji žele da im se vrati novac koji su dali za transplantaciju, ali da je taj novac trenutno upotrijebljen za druge bolesnike'.

Pripadnici SIPA-e su uhapsili i Davora Gaja, poslovnog saradnika Almira Čehajića.

Gaj je osumnjičen za krivično djelo zloupotreba položaja, prilikom čega su neke osobe stekle protivpravnu imovinsku korist.

XS
SM
MD
LG