Dostupni linkovi

Slovenija se pridružila Mađarskoj i Poljskoj u blokadi plana EU


Slovenački premijer Janez Janša
Slovenački premijer Janez Janša

Slovenački premijer Janez Janša pružio je podršku Mađarskoj i Poljskoj u njihovom sukobu sa EU i takođe osudio mehanizam koji vezuje davanje sredstava Unije za poštovanje vladavine prava.

"Samo nezavisno sudsko telo može da kaže šta je vladavina prava, ne politička većina", napisao je Janez Janša u pismu upućenom juče predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu u koje je agencija Frans pres imala uvid.

Slovenija se na sastanku predstavnika EU u ponedeljak nije pridružila Mađarskoj i Poljskoj kada su one blokirale usvajanju budžeta i plana obnove EU zbog mehanizma uslovljavanja davanja sredstava sa poštovanjem vladavine prava.

Međutim, taj Janšin stav ukazuje na teške pregovore u četvrtak na virtuelnom samitu EU na kome će se to najverovatnije raspravljati mada je on zvanično posvećen borbi protiv korona virusa.

U pismu upućenom šefu Evropskog saveta Janša je osudio, kako je naveo, "dvostruke aršine".

Evropski šefovi država i vlada složili su se u julu, posle maratonskih pregovora koji su trajali četiri dana i četiri noći oko plana obnove radi suočavanja sa krizom izazvanom korona virusom. Plan predviđa 750 milijardi evra pomoći koji se nadovezuje na višegodišnji budžet Unije od 2021-2021. od 1,1 hiljadu milijardi evra.

"Dilema pred nama je vrlo jednostavna. Poštovanje sporazum iz jula je odgovoran pristup za budućnost EU. Nepoštovanje ne bi bio", zaključio je Janša u pismu na četiri strane.

Janša je blizak saveznik nacionalističkog mađarskog premijera i oponašao je njegovu tvrdu i beskompromisnu retoriku o imigracijama.

XS
SM
MD
LG