Dostupni linkovi

EU traži od Srbije da uskladi svoju spoljnu politiku


Evropski šef diplomatije, Žozep Borelj (Josep Borell) je potvrdio da se od Srbije redovno traži da ona uskladi svoju spoljnu politiku sa politikama Evropske unije (EU).

U pisanom odgovoru na pitanje evropskih zastupnika oko uticaja trećih zemalja na Balkanu, odnosno uticaja Rusije u Srbiji, Borelj je naveo da se od Srbije očekuje da deluje u skladu sa svojim strateškim ciljem – članstvom u EU, te da ispunjava obaveze koje je preuzela u okviru procesa pristupanja.

„To pitanje se redovno pokreće sa Srbijom, na neformalnim sastancima političkog dijaloga o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici i drugim sastancima u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja“, istakao je šef evropske diplomatije u pisanom odgovoru.

Istu poruku je ponovila i Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije (EK) ocenivši da Srbija mora da reaguje u skladu sa obavezama prema EU.

”Jasno je da se u skladu sa pregovaračim okvirom iz razgovora o članstvu u EU, od Srbije očekuje da postepeno usklađuje svoju politiku prema trećim zemljama sa politikom i pozicijom EU”, izjavila je novinarima Pisonero nakon što je utpiana da prokomentarise informacije o povlačenju Srbije sa planiranih vojnih vežbi sa Belorusijom.

Prema rečima brisleske portparolke, EU pozdravlja ”kvalitetan doprinos” Srbije kao zemlje koja aktivno učetvuje u nekoliko EU bezbednosnih i odbrambenih misija.

Evropska unija je takođe pozdravila usklađivanje Srbije sa usvojenom Deklaracijom o Belorusiji, 11 avgusta gde je istaknuto da su građani Belorusije tokom izborne kampanje „pokazali želju za demokratskim promenama”, ali da „izbori nisu bili ni slobodni ni fer".

XS
SM
MD
LG