Dostupni linkovi

Srbija razmatra smanjenje PDV-a za ugostitelje zbog pandemije


Ilustrativna slika

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije (MTTT) saopštilo je da je pokrenulo inicijativu za smanjenje poreza da dodatu vrednost (PDV) u ugostiteljstvu, pružanju usluga ishrane, sa 20 odsto na 10 odsto.

„Uvođenje takozvanog COVID-19 PDV-a, po ugledu na većinu evropskih zemalja, treba značajno da ublaži udarac koji je sektor turizma pretrpeo usled posledica pandemije“, rekla je, kako je prenelo MTTT, ministarka Tatjana Matić.

Saopšteno je da je jedan od predloga i da se sa Narodnom bankom Srbije (NBS) razmotri mogućnost produženja moratorijuma na kredite privrednicima ovog sektora.

Tatjana Matić naglasila je i da su, sa ciljem ublažavanja posledica pandemije na sektor turizma, na predlog resornog ministarstva usvojene izmene i dopune Pravilnika o rangiranju i obnavljanju licenci organizatora putovanja, kao i Pravilnika o garancijama putovanja i visini depozita, koji su stupili na snagu 14. novembra.

„Ključne novine su uvođenje dve niže kategorije licence, sa nižim limitom pokrića garancija putovanja, a izašlo se u susret i zahtevima turističkih agencija za smanjenje depozita koji su agencije dužne da poseduje na računu poslednjeg dana u mesecu“, navela je Matić.

Ona je ukazala da se novim pravilnicima daje mogućnost agencijama da promene licencu na nižu kategoriju, sa znatno nižim limitom pokrića i da tako zaključe ugovor o garanciji putovanja sa osiguravačima ili da obezbede bankarsku garanciju.

Ministarka je podsetila da je usvajanjem Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije odobreno 150 miliona dinara za subvencije premija polisa osiguranja turističkim agencijama, budući da su većini njih istekle obavezne polise osiguranja čime su dovedene u situaciju da izgube licence za rad.

XS
SM
MD
LG