Dostupni linkovi

BiH: Određen pritvor za još dvojicu uhapšenih u policijskoj akciji 'Glasač'


Ilustracija

Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor Elviru Saletoviću i Sanelu Pengiću, koji su u subotu, 14. novembra uhapšeni u policijskoj akciji "Glasač".

Saletoviću i Pengiću pritvor je određen zbog sumnje na udruživanje radi počinjenja krivičnog djela povrede slobode odlučivanja birača i usljed opasnosti da bi mogli ponoviti krivično djelo, kao i uticajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Pod nadzorom Tužilaštva Distrikta Brčko, Policija Brčko distrikta BiH je krajem prošle sedmice realizovala akciju "Glasač", u okviru koje je nakon niza zajednički sprovedenih istražnih aktivnosti, slobode lišila Saletovića i Pengića.

Sumnja se da su Saletović i Pengić kandidatu s liste jedne političke partije za lokalne izbore u BiH, održane 15. novembra, ponudili više stotina glasova, koje bi mu osigurali za novac, tako da im dio novca isplati odmah, a ostatak poslije izvršenog glasanja na dogovoreni način.

Zajedno sa Saletovićem i Pengićem do sada je pritvoreno devet osoba osumnjičenih za krivična djela počinjena u vezi s izbornim procesom na ovom području, među kojima su i Pejo Mendeš, Nenad Kojić i Radoslav Bogićević, zastupnici u Skupštini Distrikta.

U pritvoru se kao osumnjičeni nalazi i otac jedne od skupštinskih zastupnica Slavko Blažević, te Stojan Bavarčić, Jasmin Ravkić i Mato Gluhaković.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva Distrikta Brčko, istražne aktivnosti Tužilaštva i policije u ovom predmetu se i dalje nastavljaju.

XS
SM
MD
LG