Dostupni linkovi

NVO: Država da spreči širenje ksenofobije i mržnje prema migrantima u Srbiji


Centar za migrante u Šidu

Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja pozvala je državne organe da "spreče širenje ksenofobije, diskriminacije i nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti" prema izbeglicama i migrantima koji trenutno borave na teritoriji Srbije.

U saopštenju povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije ta nevladina organizacija je ocenila da je "ksenofobija utkana u praksama i ideologijama pripadnika ekstremno nacionalističkih formalnih i neformalnih grupa, pokreta i organizacija, poput "Narodnih patrola" i Levijatana".

U centru Beograda, u parku kod Ekonomskog fakulteta u kojem se okupljaju migranti i izbeglice, nekoliko desetina desničara okupljenih u neformalnu grupu „Narodne patrole“ organizovalo je krajem oktobra akciju „Čišćenja parka“.

U govorima na tom skupu rečeno je da desničari "imaju pravo na građanska hapšenja“. Skup je pratio i transparent sa natpisom "Teroristi nisu dobrodošli".

U februaru su se pojavili prvi snimci takozvanih „Narodnih patrola“. U pamfletu koji su njihovi učesnici delili, stajalo je da su povod "učestali bolesni napadi na srpske žene i devojke".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju građanima povodom formiranja nove Vlade Srbije 21. oktobra rekao da su "migranti u Srbiji u prethodnim godinama, počinili daleko manje krivičnih dela nego domaće stanovništvo“.

Govoreći o takozvanim Narodnim patrolama, nakon njihovog prvog javnog pojavljivanja u februaru i Svetlana Palić iz Komesarijata za izbeglice i migracije (KIRS) za RSE je rekla da od početka migrantske krize 2015. godine do tada nije zabeležen nijedan veći incident.

"Za ovih pet godina nisu zabeleženi nikakvi veći incidenti, osim međusobnih incidenata između migranata. Nivo krivičnih dela koji se beleži među migrantima je na nivou promila u odnosu na ukupnu populaciju Srbije i broj krivičnih dela", rekla je Palić za RSE 24. februara 2020. godine.

Zaštitnik građana Srbije saopštio je 3. novembra da je zatražio detaljne informacije od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije o aktivnostima koje je preduzelo nakon saznanja iz medija da predstavnici ultradesničarske organizacije “Levijatan” presreću migrante u Beogradu i pozivaju na širenje ksenofobije, rasne i verske diskriminacije.

"Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, migranti su u Srbiji počinioci manje od jedan odsto krivičnih dela. Oni beže od rata i progona, oni nisu ljudi koji su opasni, njima je potrebna solidarnost i zaštita", izjavila je za Radio-televiziju Srbije (RTS) predstavnica UNHCR-a Frančeska Boneli (Francesca Bonelli).

Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja navela je da su neke od "najrasprostranjenijih neistina u javnom prostoru da su izbeglice i migranti došli kako bi ilegalno i trajno naselili Srbiju, da su zemlje porekla napustili isključivo iz ekonomskih razloga a ne zbog progona i drugih opasnosti, da su sve izbeglice, pogotovo odrasli muškarci, skloni terorizmu i nasilju uprkos činjenici da je većina njih bila upravo žrtva nasilja, da predstavljaju pretnju za bezbednost lokalnog stanovništva i da im je najvažniji cilj da unište nacionalni identitet i srpsku kulturu".

"Sve navedene, ali i brojne druge predrasude i netačne informacije dovode do pojačanog osećaja iracionalnog straha kod lokalnog stanovništva, ali i do porasta zločina iz mržnje prema izbeglicama i migrantima.

Uvereni smo da ćutanjem nadležnih organa ksenofobija izlazi iz okvira radikalnih politika i ulazi u sve pore društva stvarajući podele koje razaraju demokratske vrednosti kao što su poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava", piše u saopštenju.

Koaliciju za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja osnovali su Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, Centar za kriznu politiku i reagovanje (CRPC), Danski savet za izbeglice (DRC) i organizacija Indigo.
XS
SM
MD
LG