Dostupni linkovi

Azerbejdžan dao rok od 10 dana Jermeniji za evakuaciju oblasti kod Nagorno-Karabaha


Detalj iz Nagorno-Karabaha
Detalj iz Nagorno-Karabaha

Azerbejdžanske vlasti dale su dodatni rok od deset dana Jermeniji da evakuiše svoje snage iz distrikta Kalbadžar kod Nagorno-Karabaha, područja koje je danas (15. novembar) trebalo da bude predat azerbejdžanskim snagama.

"Azerbejdžan se iz humanitarnih razloga složio da do 25. novembra produži rok za povlačenje jermenskih oružanih snaga i ilegalnih jermenskih naseljenika iz oblasti Kalbadžar", izjavio je predstavnik predsedništva Azerbedžana Hikmet Hadžijev.

Jermenske vlasti su ranije uputile zahtev za dodatni rok.

Kalbadžar je oblast koja je danas trebalo da bude predata Azerbejdažnu. Još dva distrikta – Agdam i Lačin treba da pređu pod kontrolu Azerbejdžana.

Jermenske vlasti su koristile ta područja za raspoređivanje svojih snaga posle sukoba 90-ih godina oko Nagorno-Karabaha.

Alijev: Hrišćanske crkve na azerbejdžanskim teritorijama će biti zaštićene

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev (Aliyev) obećao je ranije danas da će hrišćanske crkve biti zaštićene kada ta, većinski muslimanska zemlja, zauzme područja koja su bila pod kontrolom Jermenije.

Alijev je to obećao u telefonskom razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, saopšteno je iz kabineta azerbejdžanskog predsednika.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odneo 30.000 života. Od septembra su bili obnovljeni sukobi jermenskih snaga i azerbejdžanske vojske.

Taj sukob je okončan mirovnim sporazumom kojim je priznata pobeda snaga Azerjbedžana.

Jermenija je kontrolisala Nagorno Karabah, deo azerbejdžanske teritorije, od kraja rata 1994. godine.

Okončanjem sukoba koji je eskalirao krajem septembra ove godine Azerbejdžan je dobio kontrolu nad terirorijama koje je u sukobu osvojio.

Azerbejdžan je većinski muslimanska zemlja, a Jermeni se plaše da bi crkve mogle biti oštećene ili zatvorene kada ta država preuzme kontrolu.

XS
SM
MD
LG