Dostupni linkovi

Zaharieva: Skoplje ne može da želi u EU, a da slavi Tita


Ekaterina Zaharieva
Ekaterina Zaharieva

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva (Zakharieva) ponovila je danas (15. novembar) da Severna Makedonija nije spremna za početak pregovora sa Evropskom unijom (EU) i optužila Skoplje da širenje mržnje prema Bugarskoj.

"Ne možeš s jedne strane da želiš da si u EU i da demokratizuješ društvo, a u isto vreme da slaviš jednog od najmračnijih dikatora – (predsednika SFRJ Josipa Broza) Tita. Ako produžimo da zatvaramo oči pred faktom da ta država produžava onako kako su zamislili Tito i Staljin time pravimo posao Moskvi", rekla je Zaharieva.

Ona je to rekla dva dana pred sednicu ministara spoljnih poslova EU na kojoj bi trebalo da se razmatra i usvoji pregovarački okvir za Severnu Makedoniju, kako bi, prema ranijim najavama, pregovori mogli da počnu da kraja godine.

Zaharieva je u intervjuu bugarskoj televiziji BTV (btvnovinite.bg) rekla da Skoplje ne sprovodi Dogovor za dobrosusedstvo i da "produžava sa mržnjom ka Sofiji", zbog čega, istakla je, ne postoji način da Bugarska kaže "da" za početak pregovora.

"Niko ne osporava njihovo pravo na samoopredeljenje i da nazivaju svoj jezik kako žele, ali se ne slažemo da to pravo treba da se zasniva na mržnji, krađi istorije i negiranju Bugarske i bugarskog jezika. Kako su krenuli, oni če početi da negiraju postojanje bugarske nacije", rekla je ona.

Podsetimo, između Bugarske i Severne Makedonije postoji dugotrajna rasprava oko makedonskog jezika.

Naime, Skoplje insistira da je makedonski jezik poseban južnoslavenski jezik koji je deo kulture te države i njenog nacionalnog identiteta, dok Sofija insistira na tome da je zvanični jezik Severne Makedonije regionalni dijalekt bugarskog jezika.

XS
SM
MD
LG