Dostupni linkovi

Trump prvi put nakon poraza: Ova administracija neće uvesti blokadu, vakcina u aprilu


Američki predsjednik Donald Trump tokom prvog javnog obraćanja nakon proglašenja rezultata predsjedničkih izbora
Američki predsjednik Donald Trump tokom prvog javnog obraćanja nakon proglašenja rezultata predsjedničkih izbora

U obraćanju ispred Bijele kuće prvi put nakon što su mediji proglasili da je izgubio na izborima, američki predsjednik Donald Trump rekao je da njegova administracija neće uvesti blokadu zbog korona virusa u Sjedinjenim Državama ni pod kojim uslovima.

“Ova administracija neće uvesti blokadu”, rekao je Trump i dodao: “Šta god se desilo u budućnosti, ko zna koja će administracija biti. Vrijeme će reći, pretpostavljam”.

Njegovo obraćanje dolazi nekoliko dana nakon što je američka kompanija Pfizer u saradnji sa njemačkim BioNTechom saopštio da je njihova eksperimentalna vakcina 90 posto efikasna.

“Nijedno medicinsko postignuće nije bilo ostvareno ovako brzo”, rekao je američki predsjednik.

Kao rezultat operacije nazvane 'Warp Speed' Pfizer je najavio da je njihova vakcina 90 posto efikasna, rekao je Trump i dodao da i druge vakcine stižu. Dodao je da se nada kako će vakcina ubrzo biti odobrena, te da predviđa da će vakcina biti široko dostupna u aprilu.

“Da ste imali drugačiju administraciju, moje je mišljenje da bi ovaj proces trajao tri četiri godine”, rekao je američki predsjednik.

Trumpovo obraćanje o vakcini protiv COVID-19 dolazi nakon što je više od 150.000 novih slučaja zaraženih registrovan u ovoj zemlji, najviše od početka širenja korona virusa.

Njegovo je pojašnjenje da su brojevi toliko visoki jer Sjedinjene Države rade najviše dnevnih testova na svijetu.

Više od 235.000 osoba preminulo je u Sjedinjenim Državama zbog korona virusa.

Pored njega u Rose Gardenu se obratio i potpredsjednik Mike Pence koji je također hvalio uspjehe Pfizera te rekao kako Amerikancima poručuje da ‘je pomoć na putu’.

Ovo je bilo prvo javno obraćanje američkog predsjednika nakon što su mediji prošle sedmice Joe Bidena proglasili pobjednika izbora nakon osvojene Pennsylvanije. Njegovo obraćanje također dolazi samo par sati nakon što su mediji proglasili Joe Bidena pobjednika u Arizoni.

Njegov komentar o tome da ‘ova administracija neće ići u blokadu’ predstavlja najbliže priznanje Trumpa o nadolazećoj Bidenovoj administraciji

Trump, uprkos što su projekcije predviđene u Bidenovu korist i dalje ne priznaje rezultate izbora. Posljednji put kada je govorio iz Bijele kuće, dva dana nakon izbora, Trump je rekao, bez dokaza, da ako bi samo “legalni” glasovi bili prebrojani on bi sigurno pobijedio. Do sada nisu zabilježene izborne nepravilnosti.

Prema posljednjim rezultatima Trump ima 232 osvojena elektorska glasa, dok Biden ima 290. Za pobjedu na izborima bilo je potrebno 270.

Kako funkcioniše Pfizerova - BioNTech COVID-19 vakcina?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

XS
SM
MD
LG