Dostupni linkovi

Vučić o paraleli sa Nagorno-Karabahom: Moja izjava je bila precizna


Predsednik Srbije, Aleksndar Vučić
Predsednik Srbije, Aleksndar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da je njegova izjava o Nagorno-Karabahu na koju je burno reagovao deo kosovskih političkih zvaničnika, bila "veoma precizna i jasna". "Govorio sam o potrebi da izbegnemo politiku zamrznutog konflikta", rekao je Vučić.

"Rekao sam da je konflikt u Nagorno-Karabahu bio zamrznut, pa onda odmrznut i da bilo ko u budućnosti može da nas dovede do katastrofe i do sukoba što nam nije potrebno", rekao je Vučić novinarima u beogradskom naselju Batajnice gde je ranije danas prisustvovao postavljanju kamena temeljaca za izgradnju intermodalnog terminala, drumsko-železničkog transportnog čvora u saradnji sa EU.

"Time sam izrazio želju da stvorimo mir i da napravimo kompomisno rešenje. Svakome je to bilo jasno", rekao je Vučić koji je dodao da "Kosovo ima svoje razloge i svoje unutrašnje sukobe".

"Za mene je važno da čuvamo mir. To je politika Srbije i to će ostati politika Srbije", rekao je Vučić.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Vlade Kosova zatražilo je u četvrtak, 12. novembra prekid dijaloga sa Srbijom nakon što je predsednik Vučić izjavio da "može doći do sukoba ukoliko se ne postigne rešenje".

Vučić je ranije u četvrtak, nakon sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte da je “sukob u Nagorno-Karabahu pokazao kako jedan zamrznuti konflikt, kada ga neko odmrzne, može da eskalira u pravu katastrofu“.

“Ali najvažnija poruka za nas je poruka mira i poruka dijaloga, poruka želje da nastavimo dijalog sa Prištinom i da razumemo da je najbolje rešenje ono rešenje koje možemo i moramo da postignemo dijalogom. I bolje da ga postignemo ranije nego kasnije jer nam se u suprotnom može dogoditi nekakav sukob”, rekao je Vučić.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Vlade Kosova je ove izjave predsednika Srbije okarakterisalo “tendencioznim i pretećim za stabilnost u regionu”. „Svi rusko-srpski napori na podrivanju stabilnosti, mira i bezbednosti u regionu neprihvatljivi su za Kosovo i u suprotnosti su sa evropskim standardima”, navodi se u saopštenju uz napomenu da će Kosovo pojačati napore ka učlanjenju u NATO. “Tek onda treba nastaviti dijalog sa Srbijom“, precizira se.

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da Vučićeve izjave nisu u korist normalizacije odnosa i postizanja konačnog sporazuma i recipročnog priznanja.

Vlada Kosova očekuje reakciju EU i NATO-a "naspram ovih provokacija".

Na Vučićeve izjave ranije je reagovala i Vjosa Osmani, vršilac dužnosti predsednice Kosova. Ona je na svom Twiter nalogu napisala da očekuje reakciju međunarodne zajednice na "pretnju" predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Očekujem da će Evropska unija i NATO odgovoriti na ovu pretnju nasilnim ratom”, napisala je Osmani.

Zvaničnici NATO su odbili da prokomentarišu izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na pitanje RSE kako Alijansa gleda na paralelu koju je šef srpske države povukao između Kosova i Nagorno Karabakha, iz njenog sedišta je samo navedeno da misija KFOR-a koju vodi NATO ostaje u potpunosti usredsređena na sprovođenje svog mandata UN-a da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

“Takođe, nastavljamo podržavati dijalog između Beograda i Prištine uz pomoć EU kao jedino trajno političko rešenje za stabilnost na Kosovu i u širem regionu Zapadnog Balkana,” naveo je jedan zvaničnik NATO saveza u pisanom odgovoru za RSE.

Zvaničnici Evropske unije (EU) nisu želeli da komentarišu izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o paraleli Kosova sa Nagorno-Karabahom.

Portaprol Evropske unije Peter Stano je ponovio da briselske institucije “ne komentarišu izveštaje u medijima ili komentare drugih koji tumače tuđe izjave”.

“Kao opšti princip, uvek smo pozivali sve političke aktere u Srbiji, na Kosovu i u ostatku regiona da promovišu atmosferu pogodnu za regionalnu stabilnost i saradnju”, naglasio je Stano u pisanom odgovoru.

XS
SM
MD
LG