Dostupni linkovi

Pad na berzama, dok je broj zaraženih u SAD premašio 140 hiljada


Vrednost akcija na američkim berzama je osetno pala u četvrtak jer se investitori pribojavaju da će širenje pandemije korona virusa usporiti ekonomski rast.

U SAD je zabeleženo rekordnih 142 hiljada slučajeva infekcije u jednom danu, prenosi Njujork tajms (The New York Times).

Kalifornija je kao druga država posle Teksasa premašila milion zaraženih od početka pandemije. U državi Njujrok je naloženo zatvaranje restorana, barova i teretana u 22 časa.

Istovremeno, korona virus se širi i u Evropi.

Zbog toga su indeski na američkim berzama u četvrtak bili u minusu. Tako je vrednost Dau Džouns (Dow Jones) opala za 317 poena ili 1,08 odsto.

Entuzijazam investitora je očito sada opao nakon ohrabrujućeg saopštenja u ponedeljak američkog Fajzera (Pfizer) i nemačkog Bionteka (BioNTech) da je vakcina koju razvijaju efikasna 90 odsto prema prvim rezultatima testiranja u trećoj, poslednjoj fazi koja je u toku.

Tok dana je Dau Džouns skočio za 2,95 odsto dostigavši 29,933.83 poena, po prvi put od 12. februara nakon čega je pao za 35 odsto, da bi se kasnije oporavio, između ostalog i zbog velikih finansijskih inekcija država i centralnih banaka širom sveta, kao i očekivanja investitora da bi nakon okončanja pandemije ekonomija mogla da se brzo oporavi.

Analitičari su i dalje veoma optimistični da berze mogu dalje rasti, smatrajući da pre svega vakcina može promeniti situaciju na bolje, prenosi AP.

Međutim, kratkoročno postoji mnoštvo rizika, pre svega rast broja zaraženih u gotovo svim zemljama sveta.

XS
SM
MD
LG