Dostupni linkovi

Šefovi misija država EU: Izbori su prilika da se čuje glas građana BiH


Predizborni posteri u Sarajevu, 10. novembar 2020. godine.
Predizborni posteri u Sarajevu, 10. novembar 2020. godine.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) i specijalni predstavnik EU Johann Sattler, sa šefovima misija zemalja članica EU u BiH, u zajedničkoj kolumni navodi kako su lokalni izbori, koji će biti održani u nedjelju, 15. novembra prilika da se čuje glas građana BiH.

"Vaš glas, vaša snaga. Na lokalnim izborima koji se održavaju ove nedjelje, 15. novembra, i vi ćete imati tu mogućnost. Vaš glas je bitan i samo vaš glas može dovesti do pozitivnih promjena. Mnogi od vas su možda razočarani politikom, ali glasanjem možete izabrati kandidate za koje vjerujete da će obezbijediti usluge i rješenja koja će poboljšati kvalitet svakodnevnog života”, naveli su.

Dodaje se i da trenutna kriza ne umanjuje potrebu za održavanjem izbora, već da naglašava važnost „biranja ljudi koji su sposobni da ostvare pozitivne promjene“.

„Ipak, vlasti moraju osigurati da građani bezbjedno glasaju”, dodaje se u zajedničkoj kolumni šefa Delegacije EU u BiH sa šefovima misija zemalja članica EU u Bosni i Hercegovini.

Ističe se i kako će Evropska unija, sa svojim zemljama članicama nastaviti sa ‘ogromnim investicijama i podrškom za Bosnu i Hercegovinu, uključujući i za lokalni nivo’

“Održavanje izbora u skladu sa evropskim standardima, uključujući i izbore u Mostaru, prioritet je broj jedan u Mišljenju Evropske komisije, a koje utvrđuje jasan put ka članstvu. Vlasti mogu i trebaju da rade na ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja i tako osiguraju da građani u BiH uživaju ista prava i zaštite kao i građani u Evropskoj uniji", ističe se u zajedničkoj kolumni.

Predstavnici država članica EU građanima poručuju i da su predstojeći izbori "prilika da se njihov glas čuje u ključnom trenutku".

"Da se izabere veći broj žena na mjesta grado-/načelnica i vijećnica, da se pojačaju mjere oporavka od Covid-19 i da se postignu stvarna unapređenja u svakodnevnom životu”, naveli su.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH na lokalnim izborima, u nedjelju, 15. novembra, pravo glasa ima 3.283.194 birača.

Izbori su raspisani za 64 opštinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština opština u Republici Srpskoj, bira se 120 načelnika opština u BiH, 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj i 22 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG