Dostupni linkovi

Ministarstvo odbrane: Utvrditi ko je odgovoran za sliku pacijentkinje u kovid bolnici


Improvizovana privremena kovid bolnica "Štark Arena", Beograd
Improvizovana privremena kovid bolnica "Štark Arena", Beograd

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je 11. novembra da je preduzelo sve mere da bi zaštitilo privatnost pacijenata u privremenoj bolnici "Štark arena" u Novom Beogradu, nakon što se na društvenim mražama pojavila neprimerena fotografija pacijentkinje iz ove bolnice.

U saopštenju na sajtu Ministarstva odbrane, koje je zaduženo za organizaciju rada u bolnici, navodi se da je neovlašćeno fotografisanje pacijentkinje i objavljivanje tih slika na društvenim mrežama "narušavanje svih etičkih i moralnih normi civilizovanog ponašanja".

Na društvenim mrežama je 10. novembra krenula da kruži fotografija polunage pacijentkinje iz privremene bolnice “Štark Arena”. Prema Zakonu o pravima pacijenata, svaki pacijent ima pravo na poverljivost svih ličnih informacija vezano za njegovo lečenje.

Budući da se za sada ne zna ko je fotografiju napravio, iz Ministarstva poručuju da su obavestili druge nadležne organe koji će utvrditi identitete lica koja su ugrozila privatnost pacijenata.

U ovoj kovid bolnici, koja je zbog povećanja broja zaraženih korona virusom po drugi put aktivirana 19. oktobra, pored lakših pacijenata smešteni su i pacijenti sa teškom kliničkom slikom.

Kapaciteti “Štark Arene” se popunjavaju, naveo je koordinator ove bolnice, Vlado Batnožić, koji je 11. novembra za Radio-televiziju Srbije (RTS) izjavio da je ukupan kapacitet bolnice 510 mesta, a da je u njoj trenutno smešteno 447 pacijenata.

Prema poslednjim informacijama Ministarstva zdravlja, u Srbiji je zaključno sa 11. novembrom zvanično registrovano 70.424 osobe pozitivne na korona virus, dok je 936 preminulo.

XS
SM
MD
LG