Dostupni linkovi

Vučić na Dan primirja odlikovao medicinske radnike


Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Predsedništvo Srbije, 11. novembar
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Predsedništvo Srbije, 11. novembar

Povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama koji su se istakli tokom borbe na suzbijanju korona virusa.

Na ceremoniji u zgradi Predsedništva Srbije prisustvovali su samo predsednik Vučić, premijerka Ana Brnabić i epidemiolog Predrag Kon, koji se obratio javnosti u ime svih odlikovanih.

U obrazloženju za dodelu odlikovanja zdravstvenim radnicima, među kojima je i većina članova Kriznog štaba, Vučić je rekao da im je zahvalan što su "verovali u naše zdravstvo i u državu i spašavali tuđe živote nemareći za svoje”.

Pored članova Kriznog štaba, odlikovane su i zdravstvene institucije, među kojima i laboratorija za testove na virus korona "Vatreno oko", otvorena uz pomoć donacije iz Kine, Insititut za transfuziju krvi Srbije, Institut za javno zdravlje "Batut" i Institut "Torlak".

Ordene su dobila i udruženja i javna predužeća, pripadnici vojske i policije, kao i novinari Radio Televizije Srbije, dnevnog lista Blic i televizije Pink.

Najviša odlikovanja dobili su premijer Luksemburga Gzavije Betel i ruski slikar i ikonopisac Nikola Muhin, pod čijim je vođstvom završen mozaik u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Predsednik je odlikovao i nemedicinsko osoblje i higijeničarke iz pojedinih zdravstvenih institucija, dvojicu naučnika sa Instituta Mihajlo Pupin, koji su razvili pet prototipskih respratora, a posthumno je odlikovano i 12 lekara i jedna medicinska sestra koji su preminuli od posledica korona virusa.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu se 11. novembra obeležava u celom svetu u znak sećanja na potpisivanje primirja kojim je okončan Prvi svetski rat. Taj dan se obeležava u celoj Evropi, a zemlje Komonvelta ga proslavljaju kao Dan sećanja, Amerikanci kao Dan veterana ili Dan sećanja.

Srbija je od početka pandemije zvanično registrovala 66.888 slučajeva korona virusa, a preminulo je 915 ljudi.

XS
SM
MD
LG