Dostupni linkovi

Hapšenja na protestima u Jerevanu


Hapšenje demonstranata na protestu u Jerevanu, 11. novembar 2020.
Hapšenje demonstranata na protestu u Jerevanu, 11. novembar 2020.

Jermenska policija uhapsila je u sredu, 11. novembra, brojne demonstrante okupljene uprkos zabrani u glavnom gradu Jerevanu, da osude sporazum o prekidu sukoba u Nagorno-Karabahu, za koji smatraju da je priznanje pobede Azerbejdžanu.

"Ne možete uhapsiti celu zemlju" vikao je preko megafona poslanik partije Prosperitetna Jermenija Arman Abovijan, dok je masa okupljena u centru glavnog grada uzvikivala slogane protiv jermeskog premijera Nilola Pahinijana koga optužuju da je kapitulirao, javlja agencija Frans pres (AFP).

Uhapšeni su politički zvaničnici među kojima šef partije Prosperitetna Jermenija Gagik Carukijan kao i demonstranti, pošto su okupljanja zabranjena zbog vanrednog stanja koje je na snazi u državi.

Do guranja i okršaja s policijom došlo je kada su pokušali da uhapsi druge opozicionare koji su hteli da se obrate grupi od oko 1.000 okupljenih.

Azerbejdžan i Jermenija potpisali su u ponedeljak pod okriljem Rusije sporazum koji označava okončanje šestonedeljnih žestokih sukoba u Nagorno-Karabahu.

Prema sporazumu, sukobljene strane zadržavaju "položaje koje su zauzele" u najnovijim sukobima, a Rusija će rasporediti skoro 2.000 pripadnika mirovnih snaga da bi osigurala poštovanje primirja.

Jermenija prema sporazumu treba Azerbejdžanu da preda kontrolu nad nekim oblastima koje je ranije držala uključujući i region Lačin, kroz koji prolazi glavni put iz Nagorno-Karabaha za Jermeniju.

Prema sporazumu taj put, takozvani Lačinski koridor treba da ostane otvoren i pod zaštitom ruskih mirovnih snaga.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom devedesetih godina odneo 30.000 života.

Od septembra su obnovljeni sukobi jermenskih snaga i azerbejdžanske vojske, a u poslednjih šest sedmica propala su tri pokušaja prekida vatre.

Zbog potpisanog primirja, 10. novembra su u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije izbili veliki nemiri, demonstranti su upali u Skupštinu i optužili premijera za izdaju.

U Jermeniji je 17 političkih stranaka tražilo da premijer podnese ostavku i pokrenuta je peticija kojom se traži poništavanje sporazuma.

XS
SM
MD
LG