Dostupni linkovi

U Crnoj Gori pet preminulih, 803 novozaraženih


U Crnoj Gori je u posljednja 24 sata pet osoba preminulo od posljedica COVID-19, saopšteno je na konferenciji za novinare Instituta za javno zdravlje (IZJ).

Od jučerašnjeg presjeka testirano je 1.412 uzoraka od kojih je 803 pozitivnih na korona virusa, čime je broj aktivnih slučajeva porastao na 7.177 osobe.

Direktor IZJ Boban Mugoša saopštio je da je u bolnicama 319 pacijenata, od kojih je 17 u teškom stanju.

"Naša situacija je vrlo komplikovana, izazovna, teška, jer je nivo lokalne transmisije veoma visok. To zahtijeva poštovanje svih mjera i to do zadnjeg. Ovo što se dešavalo prethodna dva dana, kad se tiče i ponašanja koje nije u skladu sa preporukama i naredbama, daleko je i od onog što bi trebalo da bude ponašanje svih onih koji brinu i o sebi i svojima, i svima drugima ", kazao je Mugoša.

Mugoša je kazao da dio stanovništva nije svjestan opasnosti u kojoj se nalazimo.

"Nemojmo da testiramo zdravstveni sistem. U Kovid ambulantama se ne staje, pritisak je ogroman, kućne njege jedva stižu da obiđu sve bolesne. To znači da idemo ka onome kad više neće moći da se ukaže pomoć. Zato ponovo apelujem na poštovanje mjera i poštovanje i sebe i drugog. Jedino tako možemo spriječiti dalje širenje infekcije", poručio je Mugoša.

Crna Gora je druga u regionu, iza Slovenije po broju aktivno oboljelih od COVID- 19 na 100 hiljada stanovnika (1.044 oboljela).

Od posljedica COVID-19 preminule su 342 osobe.

XS
SM
MD
LG