Dostupni linkovi

Na Kosovu 13 preminulih i 637 novozaraženih


Klinika za infektivne bolesti u Prištini
Klinika za infektivne bolesti u Prištini



Na Kosovu je u poslednja 24 časa preminulo 13 osoba od posledica COVID-19 dok je registrovano 637 pozitivnih slučajeva korona virusa od testiranih 1.712 uzoraka, saopšteno je 9. novembra iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.

Ukupan broj pozitivnih slučajeva od početka epidemije se povećao na 24.792 od kojih je 768 osoba preminulo.

Trenutan broj aktivnih slučajeva je 7.798.

Ministar zdravlja u Vladi Kosova Armend Zemaj razgovarao je u ponedeljak sa gradonačelnicima kosovskih opština o borbi protiv pandemije korona virusa i koracima koje treba preduzeti u cilju sprečavanja širenja epidemije.

Zemaj je ocenio da je potrebna veća anagažovanost imajući u vidu da raste broj novoinficiranih osoba.

On je podsetio da su uvedene strožije mere u nekim gradovima, dodajući da će se odluke u narednom periodu donositi na onsovu broja inficiranih.

“Potrebna je bliska saradnja sa kosovskim opštinama a takođe je neophodna saradnja svih centralnih i lokalnih mehanizama za strogo sprovođenje mera”, napisao je Zemaj na svom Facebook profilu.

Na Kosovu su tokom vikenda na snazi bile dodatne mere u cilju sprečavanja širenja korona virusa prema kojima su od petka do ponedeljka bili zatvoreni svi ugostiteljski objekti ali i drugi privredni subjekti. Bila je na snazi i mera o zabrani ulaska i izlaska gradjana i privatnih vozila od petka do ponedeljka u sedam kosovskih opština, Prištini, Kosovu Polju, Gnjilanu, Obiliću, Đakovici, Podujevu i Štimlju.

Mere koje je Vlada Kosova uvela 1. novembra zbog povećanja broja novoinficiranih, predviđaju zabranu okupljanja više od pet ljudi na trgovima, u parkovima i ostalim javnim mestima.

Pored ostalog, osobe starije od 65 godina mogu da se kreću u periodu od 6 do 10 sati ujutru i od 16:00 do 19:00 naveče.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG