Dostupni linkovi

Inzko: Joe Biden je istinski prijatelj BiH


Valentin Inzko

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu (BiH), Valentin Inzko uputio je čestitke Joeu Bidenu na izboru za 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i poželio mu uspjeh u obavljanju te funkcije.

"Novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Biden jako dobro i dugo poznaje situaciju na Balkanu. Ovo područje posjećivao je i u vrijeme predsjednika Tita, a u posjetu regionu bio je i kao potpredsjednik SAD-a i bio aktivno uključen u napore šire međunarodne zajednice na pružanju potpore njenim evroatlantskim težnjama. Dolazio je u Sarajevo 1997. godine s predsjednikom Billom Clintonom, a u BiH je dolazio i kao potpredsjednik 2009. godine", istakao je Inzko.

Kako je napomenuo Inzko, u timu Bidena nalazi se niz izvrsnih stručnjaka, posebno u oblasti vanjske politike, među kojima su i stručnjaci za Balkan i BiH.

"Jedan od njih je svakako profesor Bill Burns, koji je bio zamjenik državnoga tajnika u mandatu Hillary Clinton, s kojim sam u svojstvu visokog predstavnika imao dva sastanka Još jedna jaka politička osoba u Demokratskoj stranci je Susan Rice, koja je bila veleposlanica SAD u Ujedinjenim nacijama u vrijeme kada su usvojene brojne rezolucije o Bosni i Hercegovini. Jednako izuzetna demokratska diplomatkinja je Samantha Power, također bivša veleposlanica u UN-u. Tu je, naravno i Elvir Klempić, najviše rangirani Bosanac u Bidenovom timu i dugogodišnji savjetnik", navodi se u izjavi Inzka.

Kako je poručio visoki predstavnik putem saopštenja, pred predsjednikom Bidenom nalaze se stotine pitanja koja traže rješenje, kako u inozemstvu tako i kod kuće, između ostalog i kriza koju je izazvala pandemija.

"Budući da sam imao zadovoljstvo da se osobno sretnem s gospodinom Bidenom tokom njegoog posjeta BiH u maju 2009. godine, uvjeren sam da je on istinski prijatelj ove zemlje i da će, zajedno s evropskim partnerima, okrenuti novi list u ovom dijelu Evrope", navelo je visoki predstavnik.

Nakon četiri dana brojanja glasova, bivši potpredsednik SAD-a i demokratski kandidat Džo Bajden Biden pobedio je na izborima osvojivši 279 elektorskih glasova, od 270 koliko je potrebno za izbor za predsednika. Donald Tramp osvojio je 214.

XS
SM
MD
LG