Dostupni linkovi

Tajlandska policija vodenim topovima na demonstrante


Demonstracije u Bangkoku, 8. novembar
Demonstracije u Bangkoku, 8. novembar

Policija Tajlanda upotrebila je vodene topove protiv više hiljada prodemokratskih demonstranata, koji su se kretali prema kraljevskoj palati u Bangkoku, zahtevajući reformu monarhije, prenela je agencija AP.

Na protestima, koji traju od jula, demonstranti traže reformu moćne monarhije, razbijanje dugogodišnjeg tabua protiv kritikovanja monarhije, kao i smenu premijera Pravuta Čan Oča i usvajanje novog Ustava.

Demonstranti su blokirani barikadom od autobusa i bodljikave žice, dok su pokušavali da dođu do palate, u kojoj se nalaze kraljevske kancelarije.

Pokušaj proboja usledio je nakon što je policija njihov marš proglasila nelegalnim i zatražila da demonstranti pošalju predstavnike na razgovor.

Demonstranti traže od kralja Maha Vadžiralongkorna da pokrene dijalog.

Pozivi demonstranata da se reformiše monarhija znatno su podigli političku temperaturu u Tajlandu i razljutili mnoge starije konzervativne Tajlanđane za koje je bilo kakva kritička rasprava o monarhiji jednaka veleizdaji.

Kralj Maha Vadžiralongkorn i drugi ključni članovi kraljevske porodice zaštićeni su zakonom kojim se preti zatvorskim kaznama za uvredu monarhije.

XS
SM
MD
LG