Dostupni linkovi

Tajlandski rojalisti marširaju protiv poziva na izmjene ustava


Grupa rojalista ispred Parlamenta tokom protesta protiv ustavnih promjena, Bangkok, Tajaland, 23. septembar 2020.
Grupa rojalista ispred Parlamenta tokom protesta protiv ustavnih promjena, Bangkok, Tajaland, 23. septembar 2020.

Stotine tajlandskih rojalista marširalo je u srijedu prema parlamentu kako bi iskazali protivljenje pozivima antivladinih demonstranata na promjene ustava u vrijeme kada parlament razmatra izmjene te iskazali podršku monarhiji.

Specijalno zasjedanje parlamenta sazvano je nakon gotovo dva mjeseca protesta, a jedan od najvećih skupova održan je tokom vikenda i privukao je na desetine hiljada ljudi.

Demonstranti nastoje promijeniti ustav za koji kažu da je napisan tako da osigurava da bivši čelnik hunte Prayuth Chan-ocha ostane na mjestu premijera nakon prošlogodišnjih izbora, prenosi Reuters.

Oni žele njegov odlazak, a neki demonstranti također kažu da ustav daje previše moći kralju Mahi Vajiralongkornu.

Odbor kojeg je imenovala vojska sastavio je ustav 2017. godine.

Prayuth je rekao da su izbori 2019. bili pravedni.

Warong Dechgitvigrom, koji predvodi marš do parlamenta na čijem je čelu rojalistička tajlandska grupa Pakdee, rekao je da je podnio peticiju sa 130.000 potpisa koji se protive ustavnim promjenama.

"Da bi se izmijenio ustav iz 2017. godine, mora se provesti još jedan nacionalni referendum", rekao je Warong za Reuters.

"Iz ovog amandmana ne bi proizašlo ništa dobro. Od toga će korist imati samo političari", rekao je on.

Potez grupe uslijedio je nakon što je tajlandska grupa za pravnu zaštitu iLaw u utorak podnijela nacrt izmjena parlamentu prije nego što on bude razmotren u srijedu.

Parlament će u četvrtak odlučiti kako će i koji dio ustava biti izmijenjen. Demonstranti planiraju okupljanje ispred parlamenta kako bi izvršili pritisak.

Parlament se sastoji od izabranog donjeg Predstavničkog doma, u kojem su Prayuthove pristalice dobili još veći broj mjesta nakon što su zabranili velike opozicione stranke početkom ove godine.

Članove Senata, gornjeg doma parlamenta, imenovala je Prayuthova bivša hunta.

XS
SM
MD
LG