Dostupni linkovi

Incko: Ako ne ukloni ploču s imenom Radovana Karadžića, Dodiku zabraniti putovanja


Postoje kontinuirane prijetnje secesijom, blokade državnom nivou i na nivou Federacije BiH, kao i prevelika nefleksibilnost na određenim pozicijama: Valentin Incko
Postoje kontinuirane prijetnje secesijom, blokade državnom nivou i na nivou Federacije BiH, kao i prevelika nefleksibilnost na određenim pozicijama: Valentin Incko

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH), Valentin Inzko, u četvrtak, 5. novembra je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) je rekao da članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku treba zabraniti putovanja u sve zemlje Evropske unije i Ujedinjenih nacija, ukoliko ne preimenuje studentski dom na Palama (nedaleko od Sarajeva) koji nosi ime, na doživotni zatvor osuđenog ratnog zločinca, Radovana Karadžića.

“Kao što je njemački ministar vanjskih poslova rekao, u civilizovanoj Evropi nema mjesta za one koji veličaju ratne zločince. Nema mjesta za one koji ne dijele evropske vrijednosti. Zato nam, poput zakona o zabrani negiranja Holokausta, također treba zakon o zabrani negiranja genocida”, rekao je Incko pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je 28. oktobra, u svom govoru, u Evropskoj uniji nema mjesta za one koji veličaju ratne zločince.

Navodeći kako je već izvještavao o veličanju ratnih zločinaca u Vijeću sigurnosti, Incko je podsjetio da je svoj apel ponovio 11. jula u Srebrenici, u kojoj je ubijeno 8.000 dječaka i muškaraca, i pozvao Dodika da ukloni ploču sa posvetom ili preimenuje studentski dom posvećen Karadžiću – ‘dom u kojem žive i odrastaju buduće generacije’

“Danas ponavljam taj apel, i ako do sljedećeg, majskog zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a ne bude djelovao, treba da bude suočen sa zabranom putovanja u sve zemlje EU a u konačnici i u sve zemlje Ujedinjenih nacija”, rekao je Incko.

On je također napomenuo kako je međunarodna zajednica ‘napravila jednu ozbiljnu konceptualnu grešku tokom implementacije Daytonskog sporazuma’

‘Nekim političarima smo prerano dali svoje povjerenje, a oni su iskoristili našu dobru volju da ponovo rasplamsaju nacionalističku politiku koja vodi ka podjelama, posebno od 2006. godine naovamo.’, smatra Incko i dodaje kako je nepostojanje napretka i reformi te blokiranje institucija na državnom nivou i na nivou bh. entiteta Federacija BiH postalo ‘novo normalno u BiH’.

“Također je normalna, na primjer, i sistemska diskriminacija takozvanih Ostalih, građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda”, naveo je Incko rekavši da to spominje jer političari pokazuju malo spremnosti ‘da isprave ovu sramotnu diskiriminaciju, koja pogađa oko 10 posto građana.’

Odnosi političkih lidera sve neproduktivniji

„Pandemija je otkrila dugogodišnje probleme u Bosni i Hercegovini, u kojima su određeni političari slijedili svoje političke podjele podjele nauštrb jedinstvene borbe za suzbijanje širenja virusa i njegovog uticaja na ekonomiju“, naveo je Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u svom izvještaju koji je u četvrtak predstavio Vijeću sigurnosti UN-a.

Navodi kako kriza opet razotkriva ogromnu zavisnost zemlje od međunarodne pomoći, 'koja naglašava neuspjeh određenih nacionalističkih političkih elita da se usredsrede na politiku i pitanja koja su zaista važna građanima zemlje'.

Incka posebno brinu, odnosi političkih lidera u BiH 'koji su sve više antagonistični i neproduktivni'.

„Pored ostalih pitanja, postoje kontinuirane prijetnje secesijom, blokade državnom nivou i na nivou Federacije (Federacija BiH, jedan od dva eniteta u BiH op.a) kao i prevelika nefleksibilnost na određenim pozicijama, od kojih nijedna ne doprinosi pomicanju zemlje naprijed ili poboljšanju života njenih građana.“, napisao je Incko u Izvještaju.

Riječ je o 58. redovnom šestomjesečnom izvještaju koji Incko podnosi generalnom sekretaru UN-a o statusu provedbe mira u BiH, a izvještaj pokriva period od 16. aprila do 15. oktobra ove godine.

Incko je podsjetio i na to da se BiH kreće kroz još jedan izborni ciklus, a da rezultati opštih izbora održanih u oktobru 2018. još uvek nisu u potpunosti sprovedeni.

„Nova Vlada Federacije nije imenovana više od dvije godine, a Vlada Federacije iz prethodnog mandata još uvek sjedi, zajedno sa prethodnim predsjednikom Federacije i potpredsjednicima, a isto važi i za vlade u Hercegovačno-neretvanskom kantonu i Kantonu 10“, navodi Incko u svom izvještaju.

Osvrćući se na period uoči početka predizborne kampanje, za lokalne izbore koji će u BiH biti održani 15. novembra, Incko je rekao da se 'već ponovo odlikuje podijeljenom, negativnom retorikom koja produbljuje postojeće podjele i sve otežava pomirenje u Bosni i Hercegovini'.

Tokom procesa organizovanja izbora, Centralna izborna komisija BiH (CIK) se 'suočila sa brojnim politički motivisanim opstrukcijama nekih institucija i/ili njihovih direktora', navodi on i ocjenjuje da je, uprkos svim izazovima, Komisija bila uspješna u pripremama za izbore i pokušaju da smanji rizike od izbornih malverzacija.

Incko piše kako podržava napore CIK-a u tom pogledu.

Također se u izvještaju osvrnuo i na sve veći priliv migranata i izbjeglica u BiH, te naveo da 'visoko oprečne pozicije' onemogućavaju da se zemlja efikasno nosi sa sigurnosnim i humanitarnim aspektima.

„Dok je Federacija generalno domaćin najvećem broju izbeglica i migranata, Republika Srpska i dalje odbija uspostavljanje prihvatnih centara na svojoj teritoriji i takođe aktivno prevozi pojedince koje identifikuju kao izbeglice ili migrante do međuentitetske granične linije.“, napisao je Incko u svom Izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a.

On kaže kako je dužan izvijestiti da i 25 godina od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir, 'još uvek postoje neke vrlo negativne političke tendencije u Bosni i Hercegovini koje potencijalno predstavljaju ozbiljan rizik po mir i stabilnost'.

„Poslije decenije pozitivne reintegracije, dinamika u zemlji se promenila i političke snage pokušavaju unazaditi reforme i napredak. Nažalost, aktuelne politike imaju tendenciju da zloupotrebljavaju pozitivne procese, kao što je integracija Evropske unije, kako bi se ostvarili politički ciljevi, navodi se u izvještaju.

Incko navodi da je 'sada, više nego ikada, vrijeme da pozovemo političke lidere jednim glasom da ostave po strani svoje razlike i usredsrede se na ujedinjenje' u interesu trajnog mira i stabilnosti.

HNS odbacio Inckov izvještaj

Hrvatski narodni sabor (HNS) koji okuplja stranke s hrvatskim predznakom u Bosni i Hercegovini (BiH) odbacio je u četvrtak uveče navode sadržane u 58. izvještaju visokog predstavnika Valentina Incka podnesenom Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) o implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma, ocjenjujući ih kao neistinite.

"Istodobno, HNS apelira na propuste u iznošenju činjenica o politikama koje, javnim i agresivnim djelovanjem, rade na urušavanju temeljnih odrednica Bosne i Hercegovine i gaženju prava konstitutivnih naroda", saopšteno je iz Ureda za informisanje HNS-a.

Takođe se ocjenjuje da se Dejtonski mirovni sporazum narušava brojnim izazovima a posebno „karakteriziranjem hrvatskoga naroda manjinom, najavama bošnjačkih stranaka o kršenju Dejtonskog sporazuma na štetu Hrvata na općim izborima 2022, nelegalnim i nelegitimnim sazivom Središnjeg izbornog povjerenstva, ignoriranjem nelegitimnosti člana Predsjedništva BiH,prešućivanjem politike SDA koja relativizira i priječi implementaciju sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH te politikama mržnje prema Hrvatima i opstruiranjem ustavno-zagarantiranih prava konstitutivnih naroda“, stoji u javnoj objavi HNS-a.

HNS BiH podsjeća da se visokom predstavniku članom II Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma u zadatak stavlja praćenje provođenja Mirovnog sporazuma te naglašava da „visoki predstavnik, koji u svom mandatu treba djelovati nepristrano, mora uvažavati demokratski izražena stajališta jednakopravnih konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine“.

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravila je stavove koje su večeras iznijeli predstavnici SAD-a, Velike Britanije i Njemačke na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj stanju u Bosni i Hercegovini.

„Podržavamo stavove koje je iznio visoki predstavnik Valentin Incko, ali smatramo da je zadaća Ureda visokog predstavnika i Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, da nakon deklarativnih pozicija, zauzmu odlučniju praktičnu poziciju i konkretno djeluju na temelju obaveza preciziranih Dejtonskim sporazumom", saopšteno je iz SDA.

XS
SM
MD
LG