Dostupni linkovi

EU od nove vlade Crne Gore očekuje političke i ekonomske reforme


Mandatar Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, Podgorica, 5. novembra 2020.
Mandatar Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, Podgorica, 5. novembra 2020.

Europska unija (EU) se raduje suradnji s novom vladom Crne Gore, kako bi joj se pomoglo u nastavku reformi koje su vezane za EU, poručila je Ana Pisonero, glasnogovornica Europske komisije (EK).

“Crna Gora je u poodmakloj fazi procesa pristupanja u EU. Za nas bi bilo veoma važno da vidimo da, narednih nekoliko mjeseci, nova vlada iskoristi za ubrzanje političkih i ekonomskih reformi. Sljedeća velika prekretnica bila bi da zemlja ispuni prelazan mjerila za poglavlja 23 i 24, a to bi pomoglo zemlji da nastavi i napreduje u procesu pristupanja”, izjavila je Pisonero, istakavši kako su ova pitanja jasno istaknuta u godišnjem izvještaju o Crnoj Gori koji je EK objavila početkom oktobra.

Inače, Crna Gora se smatra liderom u pristupnom procesu sa EU.

Zemlja je otvorila sva poglavlja u pristupnim pregovorima, a priključila se novoj metodologiji Evropske komisije koja će važiti za sve ostale zemlje koje tek počinju proces pregovora o članstvu.

U Crnoj Gori su 30. augusta održani parlamentarni izbori i kao rezultat ovog procesa, prvu put poslije 30 dekade, Demokratska partija aocijalista (DPS) predsjednika zemlje Mila Đukanovića neće biti deo vladajuće koalicije.

Mandatar nove vlade, Zdravko Krivokapić je predstavio u četvrtak 5. novembra kadrovska rješenja za sastav nove Vlade Crne Gore. Budući crnogorski premijer je predložio 12 kandidata za ministre.

XS
SM
MD
LG